x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Agricultura

Comerços denuncien pràctiques fraudulentes amb la carn del país

El Govern inicia una campanya de control per garantir l’autenticitat de la carn que es ven amb el segell de Ramaders d’Andorra
La ministra Sílvia Calvó, durant la celebració dels 20 anys de Ramaders d'Andorra

Denuncien casos de frau amb la venda de carn de qualitat d'Andorra

La ministra Sílvia Calvó, durant la celebració dels 20 anys de Ramaders d'Andorra

Eva Bosch
Actualitzada 27/12/2019 a les 12:35
Les pràctiques fraudulentes d'alguns comerciants a l'hora de vendre carn amb la denominació d'origen d'Andorra han fet saltar les alarmes del Govern. És per això que amb l'arribada de les festes i l'increment del consum d'aquests talls, l’executiu ha iniciat una campanya de seguiment amb l’objectiu d’assegurar que tots els comerços on s’anuncia que es ven carn del país disposin del segell distintiu que emet Ramaders d'Andorra a totes les seves peces i garantir que no estan concurrent en un frau al consumidor. “El ministeri d'Agricultura ha iniciat una campanya de controls a tots els establiments de venda d'aliments amb l'objectiu de reforçar la lluita contra l'intrusisme”, explica el comunicat de l'executiu on es detalla la mesura. Una campanya que va en línia del que demanen alguns carnissers del país que denuncien pràctiques fraudulentes a l'hora de vendre carn amb l'etiqueta nacional, malgrat que es tracta d’un procediment “senzill i molt transparent”. Els carnissers s’han de posar en contacte amb Ramaders d’Andorra i fer la comanda de les peces que vulguin. Aleshores, el proveïdor els porta la comanda sempre amb la identificació de la granja i de l'origen, que el comprador final pot demanar en qualsevol moment per assegurar-se que la procedència és la correcta. “Per a una persona que es dedica a això, és fàcil diferenciar una peça d'aquí i una de fora a base de la qualitat d’ambdues”, va explicar Roser Borràs, propietària d'El Rebost del Nord. Amb tot, Borràs també va acceptar que el consumidor final no té com a costum demanar el distintiu: “No és habitual que ens demanin l'etiqueta de procedència de la carn. Potser un cop una persona que venia a buscar un tall en concret i volia saber-ne més, però normalment la gent confia en el negoci.” És en aquesta confiança on s'agafen els comerços per vendre carn de fora com carn del país, segons alguns carnissers de la capital. “Per fer calaix, alguns negocis compren deu vedells de fora i dos del país. Amb els d'Andorra, tenen l'etiqueta de la denominació d'origen que fan servir, si algú els hi demana, per tots els altres”. Així doncs, denuncien que s'utilitzi el nom d'Andorra per a totes les peces quan n'hi ha que no ho són. Un frau que, segons una de les gerents de la carnisseria Cal Sargaire, difama el bon nom de la carn del país. “Hem de defensar el producte perquè si compres una carn que no és de qualitat i te la venen com andorrana, acabes desconfiant”, va dir. Els controls que farà l'executiu es duran a terme de forma progressiva a “tots aquells centres o establiments en els quals es publiciten aquests productes”. Les inspeccions, però, també es faran extensives als productes que es comercialitzen sota la marca de Productes Agrícoles i Artesans d'Andorra que inclouen mels, melmelades, embotits, formatges, entre d’altres. Si en una de les inspeccions es detecta un frau, el negoci responsable serà multat amb imports d'entre 2.000 i 10.000 euros.
Etiquetes
5
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts