Telefonia per a estrangers

Andorra Telecom ingressa 30 milions pel 'roaming'

En els darrers tres anys els ingressos pel concepte han baixat en prop de 19 milions d’euros

Andorra Telecom ingressa 30 milions pel 'roaming'ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La facturació per roaming d’Andorra Telecom el 2019 se situa prop dels 30 milions d’euros. Aquest concepte és el que la parapública cobra a les companyies estrangeres perquè els abonats puguin fer ús dels serveis de telefonia al Principat. Tanmateix, el portaveu d’Andorra Telecom, Carles Casadevall, va afirmar que “la previsió del 2020 és que els ingressos siguin de prop de 25 milions d’euros”. En els darrers anys, la xifra de facturació s’ha vist reduïda de manera progressiva. En aquest sentit, cal tenir en compte que la itinerància va tenir un pic l’any 2016, en què es van facturar uns 49 milions d’euros, i des de llavors ha baixat. Un dels motius principals va ser l’abolició del roaming entre els països de la Unió Europea. “Amb l’aplicació de la normativa europea, alguns operadors han inclòs Andorra dins de l’acord. La UE va començar a rebaixar els preus el 2010 i el juny del 2018 es va aplicar definitivament la directiva amb la qual si vas a qualsevol país de la comunitat tens el mateix servei”, va explicar Casadevall. Aquest fet va provocar que es comencessin a establir una sèrie d’acords bilaterals per tal de reduir la facturació d’aquest concepte. Un dels que van tenir més impacte va ser el que es va arribar amb França. “Hi ha tres compa­nyies al país veí amb les quals hem adoptat l’acord Roaming like at home i els visitants poden navegar i trucar pagant el mateix que paguen a França”, va dir. Casadevall va manifestar que des d’Andorra Telecom van arribar a un acord amb nou països més, Croàcia, la República Txeca, Eslovàquia, Lituània, Irlanda, Luxemburg, Malta, Holanda i Suècia, els quals tenen les mateixes condicions de servei. D’altra banda, amb Espanya no hi ha cap acord tancat a dia d’avui, tot i ser el major turista, “només tenim un paquet de descomptes amb algunes companyies”, va indicar.

Descomptes en els acords

El portaveu de la parapública va posar en relleu que aquests acords es duen a terme perquè el visitant tingui una bona experiència, ja que el turisme és la principal font d’ingressos del país. “Com a operador d’Andorra negociem amb les companyies estrangeres perquè incloguin Andorra dins de la zona europea i nosaltres els reduïm la tarifa de preus i els posem facilitats per garantir una bona experiència.” Així, va afirmar que l’objectiu principal és “reduir el billstock”, la factura descomunal que podria arribar a casa. En la mateixa línia, el portaveu va expressar que si no es duguessin a terme aquests descomptes els operadors estrangers continuarien aplicant tarifes abusives. Aquest fet provocaria que “el turista s’enfadés i deixés de venir al país, o que algunes companyies tallessin el servei d’itinerància”. També, va recordar que any rere any les condicions dels acords van millorant i cada exercici abaixen l’import de les tarifes. Tot i que va considerar que resulta complicat augmentar els descomptes, ja que “la UE cada cop intenta rebaixar més els preus que ens paguem entre les companyies telefòniques, i nosaltres no ens ho podem permetre perquè quan rebaixen aquest topall perdem competència i la resta d’operadors demanen que els apliquem la mateixa tarifa”.

Andorra Telecom a l’estranger

Respecte a la situació dels abonats al país quan surten del país, Casadevall va informar que l’import estimat del roaming se’ls inclou a la facturació general de mòbil, que suposa uns 21 milions d’euros aquest exercici, i per aquest motiu “és difícil de gestionar”. La majoria de les tarifes d’Andorra Telecom ja inclouen una part de les dades a França, Espanya i Portugal. Tot i això, pel que fa als abonats de saldo o a les tarifes més reduïdes, tenen la possibilitat de contractar un servei extra que s’anomena roaming diari. “Per 1,5 euros al dia tens 100 megues per consumir a la UE i als Estats Units, i per 1,5 euros més tens 60 minuts.”

tracking