DIVERGÈNCIES DEMÒCRATES

Martí descarta en un futur una nova aventura política

L’excap de Govern assegura que com a simpatitzant seguirà treballant pel partit i creu que ha de deixar pas a Espot

Martí descarta en un futur una nova aventura políticaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La família demòcrata va tenir ahir un dia de reflexió sobre la marxa de qui fa poc era el líder indiscutible i guanyador de conteses electorals, Toni Martí, que divendres va anunciar al president de DA i cap de Govern, Xavier Espot, la baixa com afiliat i la voluntat de continuar lligat a Demòcrates com a simpatitzant. Martí va evitar ahir la polèmica i va assegurar que es trobava plenament identificat amb el projecte actual, però no va negar que hi ha diferents visions, totes legitimes, i que prefereix fer un pas al costat però seguir treballant pel partit des d’un altre perfil, més baix però aportant la seva experiència. L’excap de Govern va intentar situar la seva pública animadversió amb els liberals en el passat, “perquè toca viure la realitat i aquesta ara és una altra”, tot i que va reconèixer episodis que li van doldre molt quan estava al capdavant del gabinet, com els atacs al seu germà, “que m’han fet molt de mal”, o l’aferrissada oposició en un tema tan sensible com va ser la crisi de BPA. L’excap de Govern va voler fugir de polèmiques, divisions o enfrontaments, malgrat que la seva marxa no és la de un militant qualsevol, sinó d’una persona clau en el partit, va ser el fundador, l’ànima de DA, i va guanyar amb comoditat dues eleccions generals després de dos mandats com a cònsol d’Escaldes. Però el ja ex-líder taronja va subratllar que ara necessita “descansar de la política”, que ha estat “en una bona part de la meva vida en primera fila”.

Fidelitat

Sobre els dubtes que planteja la seva renúncia a la política activa, va assegurar que no té en ment cap projecte ni aventura nova, que es manté fidel a DA “i no tot­hom ha anat a buscar el vot casa per casa durant aquestes comunals com he fet jo, així que ningú em pot acusar de no haver-me implicat per aconseguir el triomf de la nostra candidatura”. “La gent parla massa”, va afegir l’ex-cònsol escaldenc, que va precisar que “m’he buidat durant la campanya per aconseguir l’èxit del partit, però per deu vots no s’ha aconseguit l’objectiu”. Divendres va remetre una carta firmada a Espot per anunciar-li que deixa la militància. Martí va assegurar que “mai abandonaré DA”, però no va negar que hi ha divisió i malestar dins del comitè parroquial i que els seus plantejaments a les darreres comunals diferien molt de les d’Espot: “Les meves idees no són les mateixes que les que ara hi ha dins de DA, i això no vol dir que les meves siguin les millors.” Per això, va assegurar, ara es planteja “una vida allunyat de la política i que siguin les noves generacions les que empenyin el projecte, en aquest cas Espot”. Sobre unes declaracions del president de Liberals i ministre d’Economia, Jordi Gallardo, en les quals entenia que molts vots liberals a Escaldes havien anat a mans del PS, Martí va dir que no vol “posar més llenya al foc”. I va insistir que no abandona el partit. “Avui en dia a Demòcrates hi ha més simpatitzants que militants”, encara que, és clar, no hi ha cap que hagi estat cap de Govern. Ni el PS ni liberals van voler aprofundir en la ferida que deixa la decisió de Martí. Gallardo va precisar les seves manifestacions en el sentit que ningú pot pensar que “vam presentar una llista a Escaldes amb la voluntat de treure pocs vots, sinó que l’elector va optar pel vot útil entre PS i DA, i és clar que amb els números a la mà es va tenir en compte que un sector de Demòcrates no va voler el pacte”. El ministre va negar amb rotunditat qualsevol “pacte per darrere”, com també ho va fer el president del grup liberal, Fer­ran Costa, que va remarcar que “el que passa a les comunals no afecta el Govern, i ara ens queden 3,5 anys per treballar en l’acció de Govern”. La presidenta del PS, Susanna Vela, va manifestar que “eren unes desavinences que tots coneixíem. No és d’estranyar el que ha passat. Tot i això és una qüestió interna i personal”.

MARÍN NEGA CAP TRENCADISSA

Trini Marín, cònsol sortint d’Escaldes i persona fidel a Martí, va considerar ahir que “no hi haurà una trencadissa al comitè. Hem treballat conjuntament”. Marín va recordar que “les primeres eleccions que ens vam presentar amb Martí vam guanyar de 21 vots i vam entrar també nou consellers i tres de l’oposició. La ciutadania també ho ha volgut d’aquesta manera i s’ha de respectar”. El cònsol menor, Marc Calvet, va defensar que Martí “necessita una mica d’espai per poder ocupar-se de la família, per poder posar-ho tot al seu lloc. En tot cas, no es veu com una trencadissa”.

tracking