Exteriors

L'oposició podrà fer d'observadora a les reunions amb Brussel·les

L’executiu lliura una proposta d’acord polític que contempla facilitar tota mena d’informació sobre la negociació amb Europa

L'oposició podrà fer d'observadora a les reunions amb Brussel·lesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Govern ha fet el primer pas per intentar guanyar-se el suport del PS i terceravia de cara a concretar un pacte d’Estat per a l’acord d’associació amb la Unió Europea. La part més destacada del document, que s’anomena acord polític, és que es deixa la porta oberta perquè els grups del Consell participin com a observadors en les reunions que es mantindran a Brussel·les, una de les exigències que volia l’oposició i que va quedar aparcada la legislatura passada per temor a provocar queixes de Mònaco o San Marino. El document, de nou pàgines, deixa per escrit els compromisos que assumiran les formacions que l’acceptin i el signin. Els integrants de l’Acord Polític fixen la metodologia de treball que s’emprarà per assolir els objectius, deixant clar que correspon al Govern la negociació formal dels tractats.

REUNIONS

El text recull les accions següents per poder iniciar els treballs conjunts, com designar, per part de cada grup parlamentari signatari un interlocutor permanent i un suplent que participarà en les diferents reunions convocades a iniciativa de la Secretaria d’Estat d’Afers Europeus, i celebrar una primera reunió dels integrants de l’Acord Polític, en el termini màxim dels trenta dies posteriors a la seva signatura. El document detalla que s’acorda quatre canals de treball, diàleg i consens: reunions entre els diferents interlocutors designats, abans i després de les diferents sessions de negociació. En aquestes també podran participar-hi els assessors de cada signatari del Pacte d’Estat; reunions monogràfiques entre els diferents interlocutors designats i, si s’escau, els seus assessors, per tractar qüestions específiques; compareixences dels responsables polítics davant de la comissió legislativa de Política Exterior; reunions ampliades de l’Acord Polític, en què participaran els presidents dels grups parlamentaris, el cap de Govern, la ministra d’Afers Exteriors, el secretari d’Estat d’Afers Europeus, els interlocutors habituals així com els representants dels sectors econòmics i socials. El Govern també fa esment que el secretari d’Estat d’Afers Europeus posarà a disposició dels representants dels grups parlamentaris que signin l’Acord Polític i dels membres de la comissió de Política Exterior de tota la informació possible en la discussió del marc general de la negociació, com el text del projecte d’Acord d’associació, en la seva versió consolidada, tal com és lliurat pel Servei Europeu d’Acció Exterior després de cada sessió negociadora, o els documents de síntesi, relatius a l’avançament de les negociacions, que són elaborats i aprovats pel Govern.

CONCESSIONS PER TENIR UNITAT

El Govern insisteix a tancar els tres pactes d’Estat que s’havia marcat com a tres de les temàtiques més importants que estan plantejades per a aquesta legislatura: el de l’acord d’associació amb la Unió Europea, el de la reforma sanitària i el del sistema de pensions. El cap de Govern, Xavier Espot, així ho va manifestar en l’esmorzar de Nadal amb la premsa. El que està més avançat és el de l’acord d’associació. Terceravia vol incidir més en un document que contempli la metodologia, que reculli que l’oposició estigui en les delegacions negociadores i que hi hagi estudis d’impacte de l’acord. El PS vol pronunciar-se o discrepar si no estan d’acord amb l’executiu.

tracking