esmorzar de nadaL

La ITV tramitarà el registre perquè els cotxes andorrans entrin a Barcelona

El Govern ha pactat amb l’ajuntament català i la DGT espanyola que sigui el servei que inspecciona els vehicles qui acrediti que no són contaminants

La ITV tramitarà el registre perquè els cotxes andorrans entrin a BarcelonaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV) serà l’encarregada d’acreditar davant l’ajuntament de Barcelona i la Direcció General de Trànsit (DGT) espanyola els vehicles amb matrícula andorrana que podran circular per la zona de baixes emissions de la capital de Catalunya. Aquest és l’acord al qual ha arribat l’executiu amb aquests dos organismes, segons va avançar ahir el ministre de Presidència, Economia i Empresa, Jordi Gallardo, en el tradicional esmorzar de Nadal que el Govern organitza amb els mitjans de comunicació. El ministre va explicar que aquest sistema de funcionament s’ha pogut assolir després de diverses reunions amb els actors implicats, entre els quals l’Automòbil Club i l’Associació d’Importadors de Vehicles, i que el mateix “dona compliment i satisfà totes les parts”. Gallardo, que va indicar que l’executiu presentarà formalment el nou sistema les properes setmanes, va assegurar que els conductors no hauran de fer cap tipus de gestió per registrar el vehicle i que serà la ITV qui facilitarà la informació a l’ajuntament català i a la DGT. Tot i que la zona de baixes emissions entrarà en funcionament l’1 de gener, el ministre va llançar un missatge de tranquil·litat als conductors andorrans en recordar que no es començarà a multar fins a l’1 d’abril i que “hi haurà temps suficient per posar en marxa el mecanisme”. També present a l’esmorzar, la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, va assenyalar que l’executiu no té previst encetar una iniciativa com la de Barcelona i va recordar que el principal contaminant al país són les calefaccions. Així, va indicar que el 75% dels dipòsits de gasoli ja estan registrats al Govern i es va felicitar perquè enguany no hi ha hagut cap fuita d’hidrocarburs.

Tres pactes d’estat

Gallardo i Calvó van estar acompanyats a l’esmorzar amb la premsa pel cap de Govern, Xavier Espot, i els ministres Eric Jover (Finances), Joan Martínez Benazet (Salut), Verònica Canals (Turisme) i Sílvia Riva (Cultura i Esports). Preguntat pels tres pactes d’Estat que l’executiu vol assolir amb l’oposició, Espot va indicar que el que està més avançat és el de l’acord d’associació amb la Unió Europea. Així, va dir que ja s’ha fet arribar un document conjunt al PS i terceravia i que estan en espera de resposta. El cap de Govern va recordar que els socialdemòcrates són partidaris d’un pacte en què es consensuïn les línies negociadores i reservar-se el dret de poder discrepar dels acords als quals s’arribi i poder-ho dir públicament. Quant a terceravia, sempre segons Espot, el seu plantejament és que el pacte ha d’incloure els estudis d’impacte d’associar-se amb la UE i estar present a la taula de negociacions. Quant als pactes d’Estat de reforma dels sistemes sanitari i de pensions, Espot va indicar que en breu es facilitarà un document als grups parlamentaris. El cap de Govern considera que no hauria de ser difícil assolir el primer i és pessimista amb el segon. “La meva sensació és que el pacte d’Estat per a les pensions és el més difícil d’assolir tant amb el PS com amb terceravia, perquè és el que més desgast polític té per les mesures que s’han d’adoptar”, va dir Espot, que va afegir que “tenim un compromís ferm de reformar sí o sí el sistema de pensions, ja que tancar els ulls no seria propi d’uns governants responsables”. Preguntat pels pactes d’Estat a la recepció de Nadal que ahir va oferir el Copríncep episcopal, el conseller general del PS Pere López va indicar respecte al de les pensions que abans d’arribar a un acord s’ha de donar compliment a la resolució del setembre del 2017 en la qual el Govern es va comprometre a convocar una taula amb els partits per parlar sobre les pensions. Sobre l’acord amb la UE, va reclamar més informació. “No hem vist les actes de les reunions, ni sabem quina és la posició de la UE, ni el que el Govern els ha explicat. No signarem un xec en blanc sense informació.” Des de terceravia, Josep Pintat va dir que s’han de mirar el document i que volen un bon acord d’associació amb la UE.

EL DE SALUT SEXUAL "NO ÉS UN SERVEI DE BROMA"

Xavier Esport va defensar ahir el servei de Salut Sexual i Reproductiva, del qual va dir que “no és un servei de broma”. Va explicar que serà un servei d’acompanyament però que en cap cas “s’induirà” a l’avortament, i va matisar que si una dona diu que vol interrompre voluntàriament l’embaràs hi haurà un servei unificat i protocol·litzat per acompanyar-la. El servei comptarà amb un metge per informar dels recursos que hi ha fora d’Andorra per avortar i amb atenció psicològica abans i després de la intervenció. També s’acompanyarà les dones que vulguin donar el nadó en adopció i es farà atenció social i atenció jurídica. Quant a la despenalització de l’avortament, va dir que fer-ho per la via directa té un risc d’inconstitucionalitat”.

L'HELIPORT ESTARÀ CONDICIONAT A NO MOLESTAR ELS VEÏNS

El ministre Jordi Gallardo va explicar que el Govern continua tenint la voluntat de construir un heliport nacional, però que a l’hora de decidir la ubicació es tindrà en consideració que no hi pugui haver una oposició dels veïns. També va indicar que veu bé impulsar un consorci publicoprivat sobre les infraestructures de comunicació, entre les quals l’heliport. D’altra banda, a l’esmorzar es va demanar a Espot per l’abstenció i els resultats de les comunals. Sobre l’abstenció va dir que s’ha de facilitar la participació ciutadana millorant el vot per correu i que es podria estudiar el vot electrònic. Quant als resultats, va indicar que els del PS, “més enllà de l’efecte Rosa Gili”, no han estat bons, ni tampoc els de terceravia, exceptuant els de Sant Julià de Lòria.

tracking