x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
Els resultats

La fórmula d'En Comú funciona i el PS sols guanya una parròquia

DA perd l’única parròquia on el pacte amb L’A no es va materialitzar i obliga els dos partits a entendre’s
Les reaccions dels demòcrates a la nit electoral

Les reaccions dels demòcrates a la nit electoral

Els demòcrates es van mostrar positius en la nit de les eleccions comunals on van perdre una de les parròquies amb més pes

Actualitzada 16/12/2019 a les 18:13
Dos més dos rarament sumen quatre en política. Ahir, però, DA va demostrar ser l’excepció que confirma la regla. Els resultats electorals van deixar palès que la fórmula d’En Comú, que agrupava membres de DA, L’A i en algunes parròquies també SDP, ha sigut tot un èxit. En localitats com Encamp, Ordino o Andorra la Vella, on el partit es preveia més ajustat que a la resta, la unió de forces va permetre als taronges retenir els comuns. En canvi, en aquella en què els personalismes van passar per davant de l’interès comú els socialdemòcrates van aconseguir la seva única victòria de la nit: Escaldes-Engordany, amb Rosa Gili com a nova cònsol major. L’èxit socialdemòcrata es limita a una sola parròquia, que ha aconseguit frenar una derrota que si no hauria estat estrepitosa. Amb tot, la victòria del PS deixa un gust agredolç als demòcrates, que perden el feu de l’excap de Govern Toni Martí i de l’actual líder de l’executiu, Xavier Espot, i que va provocar una disputa interna encapçalada precisament pels dos líders escaldencs. En canvi, no es pot passar per alt que l’aposta de traspassar el pacte de Govern a les comunals ha funcionat, amb un especial mèrit a Encamp, que acumulava els dar­rers mesos diverses polèmiques que havien mobilitzat els veïns de la parròquia, com ara la situació del Prat Gran, les obres de les avingudes principals encara per acabar o la sempre delicada situació dels comerciants tant del centre de la parròquia com del Pas de la Casa. També a Andorra la Vella i Ordino, on d’entrada els dubtes sobre les possibilitats dels socialdemòcrates i d’Enric Dolsa feien ombra a DA, es va demostrar que la fórmula va funcionar millor del que s’esperava, deixant els rivals molt per sota dels guanyadors. La victòria d’En Comú, però, no és gratuïta. És clar que els successius governs taronges han portat un desgast a DA, que sols no hauria aconseguit els bons resultats d’ahir a la nit. O també que els Liberals en solitari no tenen ja un espai clar i definit. Es va demostrar a les eleccions de l’abril i s’ha vist en aquestes, on a l’única parròquia que es presentaven sense el suport de DA, Escaldes, només van aconseguir 168 vots, el 5,57% dels sufragis. Els resultats evidencien, per tant, que demòcrates i liberals estan obligats a entendre’s d’ara endavant si volen seguir mantenint el control, ja que per separat els demòcrates només han guanyat Canillo. Tot i només guanyar en una parròquia, el paper del Partit Socialdemòcrata no es pot menystenir a Sant Julià de Lòria. Cerni Cairat, al capdavant de Desperta Laurèdia, va aconseguir ahir a la nit un molt bon resultat malgrat perdre davant de terceravia-UL, que recupera el seu feu després de quatre anys. La parròquia laurediana mai no ha estat terra dels socialdemòcrates. Amb tot, a últim moment el PS va decidir presentar llista per separat, situació que ha acabat restant força a Cairat i que retorna la corporació a Unió Laurediana, amb Josep Majoral com a nou cònsol major.
 
EL PROJECTE DE TERCERAVIA NO CONVENÇ
Sant Julià de Lòria. Aquesta és la parròquia on va néixer el projecte de terceravia i és a l’única que convenç. Unió Laurediana (UL) va fer el salt a la política nacional sota el nom de terceravia i amb lideratge de Josep Pintat i va intentar ser present al màxim nombre de parròquies en aquestes eleccions comunals. Finalment, es va presentar a Andorra la Vella, Escaldes, Encamp i Ordino, a més de Sant Julià. La proposta, però, no només no ha convençut en cap parròquia, sinó que els resultats han evidenciat per segona vegada en vuit mesos que el projecte no té futur. Més enllà de Laurèdia, terceravia no ha aconseguit representació en cap corporació i el major nombre de vots el va aconseguir a Andorra la Vella, amb 394 paperetes i només un 10,38% de sufragis. A Escaldes, el percentatge es va reduir al 3,51% i a Ordino només va sumar 93 vots. A Encamp, el resultat va ser similar, amb 154 vots i 7,11% de sufragi, posant encara més dubtes sobre el projecte fora de Sant Julià de Lòria.
Etiquetes
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts