x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
problema d'habitatge

Abusos econòmics als temporers

Pagar un mes de fiança per ocupant o liquidar la temporada sencera abans d’entrar a l’apartament, les denúncies dels temporers
Entrada de l'edifici d'Immigració de Govern.

Els temporers denuncien que els fan pagar fiances abusives

Entrada de l'edifici d'Immigració de Govern.

Fernando Galindo
Actualitzada 10/12/2019 a les 12:37
Uns lloguers desorbitats, unes condicions d’habitatge pèssimes i unes fiances que multipliquen el preu de la mensualitat per les persones que hi residiran. Aquestes són algunes de les queixes que van fer arribar al Diari diversos treballadors de la temporada d’hivern que viuen any rere any una odissea per trobar un habitatge digne a un preu de mercat, i que en “moltes ocasions” han pensat “tornar al meu país i deixar de venir a Andorra a treballar”. La problemàtica de l’habitatge “està arribant al col·lapse” per a alguns temporers que ja tenen experiència al país i que destaquen que aquest és el primer any que realment han patit per trobar un lloc on viure. “Fa tres anys que vinc a treballar a pistes, és la segona vegada que busco pel meu compte i aquest any ha estat el més complicat. Al final hem aconseguit trobar un pis al Tarter on vivim tres persones, però hem hagut de pagar tres mesos de fiança, un per cadascun de nosaltres”, va explicar un temporer xilè que treballa en el sector de l’hoteleria i que es va negar a cedir imatges de l’apartament per por a ser reconegut. Una altra pràctica que denuncien els temporers és el pagament per avançat, un exemple que cada vegada es repeteix més. “És la primera vegada que vinc al país i he trobat un pis de dues habitacions on visc amb quatre persones més. No tenim calefacció i abans d’entrar-hi a viure ens van demanar tota la temporada per avançat, 5.000 euros”, va destacar un treballador argentí. De la mateixa manera, també hi ha temporers amb “sort”. És el cas d’una noia argentina que va trobar feina en un restaurant de la Massana que va aconseguir un lloguer “assequible”. “És el primer any que vinc i la veritat és que he tingut molta sort perquè, tot i no trobar lloc prop de la feina, vaig aconseguir un pis a Ordino per 1.100 euros entre quatre persones”, va explicar la noia, que va percebre pels seus coneguts que els problemes es concentren, en gran part, a les parròquies del nord. Un altre temporer anglès valora “positivament” la seva arribada al país: “Estic vivint en un apartament de l’empresa per a la qual treballo amb tres persones més. He tingut sort.”

Pressió per a les empreses
La inflació dels lloguers i l’augment del nombre de pisos de caire turístic són les causes que destaquen les empreses gestores de les pistes d’esquí en la dificultat del temporers de trobar un lloc on viure, i destaquen la feina que estan fent per donar una solució “sobretot” a aquells que venen per primera vegada. “Els que repeteixen, normalment ja venen amb un pis aparaulat, però els que són novells tenen molts problemes per trobar on dormir i per això tenim dos edificis per ubicar-los i donar-los una solució”, va explicar Rosa Rubio, responsable del departament de recursos humans d’Ensisa. De la mateixa manera, l’empresa gestora de contractació de personal d’Ordino Arcalís va denunciar la situació que viuen alguns dels seus treballadors. “Crec que tot això només perjudica el país. Venen amb pocs recursos i de vegades els hem de donar un avançament del salari perquè puguin menjar”, va recalcar Sílvia Barrios, responsable de recursos humans de Saetde, que va reconèixer que l’empresa es planteja llogar més habitacions d’hotels i apartaments per acollir els treballadors, “tot i la gran inversió i les despeses que suposarà per a nosaltres que no recuperem”.

 
PREUS D'APARTAMENT "DE LUXE" PER CONDICIONS "LOW COST"
Arriba la campanya d’hivern i de la mà, els temporers, que han de patir preus excessius per apartaments low cost. Els propietaris aprofiten la temporada alta per inflar els lloguers dels seus espais i així aconseguir un sobresou. Cada vegada però que es viralitza l’anunci d’un d’aquests apartaments a través de les xarxes socials la secció de comentaris s’omple de crítiques negatives. És el cas d’un immoble al centre d’Andorra la Vella que es va fer famós per costar prop de 400 euros tenint un espai de no més de 20 metres quadrats. El propietari demanava 375 euros per un sol espai “multifuncional” que acollia un llit individual, un armari, una cuina i un lavabo. L’únic mur que dividia el pis és el que deixava de banda la dutxa de la cuina. “D’aquí a no-res llogaran trasters a preu d’or. Benvingut a la nova Eivissa!”, va comentar a Facebook un dels més de 20 usuaris indignats que van deixar altres reaccions: “Això és de ser un lladre. D’aquí a poc estarem vivint en gàbies. Que fort em sembla tot el que està passant.” Aquest últim es va eliminar d’una pàgina web especialitzada després de tots els comentaris negatius que va rebre, però per xarxes socials és habitual trobar ofertes similars que es protegeixen evitant posar-hi el preu. Un exemple és el d’un usuari que va oferir el lloguer d’un sofà per dies a Arinsal. La publicació va generar molta controvèrsia per Facebook i va rebre desenes de reaccions i comentaris negatius, tots exaltats pel fet de llogar un sofà.
Etiquetes
Veure’n més
22
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts