Sistema sanitari

Dos expedients per mirar l'historial clínic s'arxiven sense sanció

Salut arxiva dos dels quatre expedients oberts per mal ús de la història clínica compartida

Dos expedients per mirar l'historial clínic s'arxiven sense sancióFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ministeri de Salut ha tancat dos dels quatre expedients que s’havien obert per un presumpte mal ús de la història clínica compartida per part dels professionals de l’Hospital Nostra Senyora de Meritxell sense interposar cap sanció. En concret, s’havien obert expedients a un metge, un auxiliar d’Infermeria i dues administratives que se sospitava que havien accedit a l’historial clínic de pacients per motius aliens a la seva tasca professional. Dos d’aquests professionals encara tenen una investigació oberta, però en el cas dels dos darrers ja s’ha conclòs sense cap conseqüència per als implicats. Segons van informar fonts governamentals, “després de llegir les al·legacions de les investigades, conèixer bé les seves funcions, parlar amb la cap del servei, amb companys laborals i altres testimonis i examinar quan i per què aquestes persones van accedir a la història clínica compartida, no s’ha trobat una causa clara que justifiqui sancionar aquests treballadors”. La resolució ja s’ha notificat als pacients afectats, que si no estan d’acord amb el resultat de la investigació tenen l’opció de portar el cas per la via judicial. Les fonts van indicar que el ministeri no disposa dels mitjans necessaris per investigar i determinar si la informació que els treballadors han pogut consultar l’han difós de manera indeguda. Aquest aspecte, que és constituent de delicte, depèn directament de la justícia. Aquest matís és important perquè el reglament de l’Hospital, que és previ a la llei del model de la història clínica, diu que “només s’expulsarà els professionals que revelin secrets” descoberts de manera indeguda.

Dos expedients per resoldre

El ministeri treballa encara en els altres dos expedients oberts. Segons les fonts, en els dos casos restants la situació és més complexa i per això s’està allargant més en el temps però s’espera que estiguin tancats, sigui quin sigui el resultat, abans d’acabar l’any. Sense voler entrar en detalls, es va especificar que la informació que s’hauria consultat a través de la història clínica compartida en aquests dos casos encara oberts és més sensible, fet que dificulta determinar si hi havia o no una raó professional que justifiqués l’entrada i si hi ha raons o no per sancionar els treballadors. En tot cas, mentre han durat les dues primeres investigacions i fins que no es resolguin les dues que resten obertes, els professionals que estan sota sospita d’haver actuat de forma irregular tenen accés limitat a la història clínica compartida però segueixen al seu lloc de feina fins que no es demostri –si finalment es fa– que són culpables. Cal recordar que la llei de drets i deures del pacient indica que el codi disciplinari preveu sancions per accés indegut que oscil·len entre els 50.000 i els 100.000 euros. En cas que durant la investigació el ministeri trobés indicis de delicte penal derivarien la qüestió a la Fiscalia. La implementació de la història clínica compartida inclou un sistema d’accés que obliga el professional a indicar el seu nom i el càrrec que ostenta, així com el motiu de la consulta per tal de garantir-ne un ús adequat. A més, queda registrat el dia i l’hora en què s’ha fet servir. En el cas que el mateix sistema detecti una incongruència en el moment que el professional intenta fer una consulta, el SAAS fa una primera avaluació i, si ho considera oportú, obre un expedient perquè Salut actuï en funció del codi disciplinari que preveu la llei. Des del ministeri sempre s’ha defensat que el nou sistema és més segur que l’anterior, ja que abans qualsevol podia consular el paper sense que ningú ho sabés ni quedés registrat.

UN CAS AMB DENÚNCIA POLICIAL

Una de les famílies que va demanar que s’investigués un professional del SAAS perquè sospitava d’un ús irregular de la història clínica compartida va decidir interposar també una denúncia policial contra la treballadora en concret i també contra l’organisme sanitari. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, el cas que també va ser denunciat a la policia encara té l’expedient obert i els usuaris afectats segueixen a l’espera de la resolució. La parella que sospita de l’ús irregular va demanar que l’empleada fos acomiadada en entendre que ha comès un delicte de vulneració de la intimitat.

tracking