TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

EN ESPERA D'EXPLICACIONS

Claverol queda en llibertat sense fiança ni retirada de passaport

L’expresident de la Fundació Tutelar es va entregar dilluns voluntàriament a la policia acompanyatdel seu advocat

Claverol s'entrega a la policia i el batlle el deixa en llibertatFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’expresident de la Fundació Tutelar David Claverol va quedar ahir en llibertat sense cap mesura judicial després de declarar durant més de tres hores davant el batlle de guàrdia, Manuel Santolària. El batlle no va imposar cap fiança a Claverol ni va decretar la retirada de passaport després que hagués estat fora del país durant tres mesos sense presentar-se pel requeriment judicial que tenia arran de l'acusació d'apropiació de 23.000 euros de l'entitat i acudir dilluns amb l'advocat al despatx de policia on va ser detingut. Claverol serà jutjat pel Tribunal de Corts en una data encara per determinar ja que les condicions del processament no permeten que l'acusació s'hagi sentenciat en un judici ràpid.

Des de la Fundació Privada Tutelar no han volgut fer cap declaració respecte la situació de l'expresident de la l'entitat sense ànim de lucre argumentant que la causa està judicialitzada.

Claverol estava fora del país des de l'agost quan va ser acusat de quedar-se presumptament 23.000 euros del fons de l’entitat benèfica per a ús personal i pesava sobre ell una ordre de recerca i captura des que la fundació va detectar que faltaven diners de la caixa. Va ser el ministre d’Interior, Josep Maria Rossell, i una empleada els que van denunciar les presumptes irregularitats comptables davant de la fiscalia i va ser destituït fulminantment pels responsables de l’entitat el 22 d’agost passat. Claverol va treure els diners en petites quantitats dels dos comptes bancaris que estaven a nom de la fundació, aprofitant els poders per un import de 3.000 euros que tenia del president. El 26 d’agost la família va tornar els 23.000 euros, mentre que de l’entorn de Claverol s’afirmava que el retorn seria immediat i que donaria explicacions. Claverol va ser nomenat president de l’entitat el juliol passat, en substitució de Joan Carles Rodríguez Miñana, que havia ostentat la presidència els darrers quatre anys. Claverol és el director general de la Fundació Privada Valentí Claverol i els darrers nou anys, fins a la constitució en fundació del mes de juny, havia estat el representant segon del Bisbat d’Urgell a la junta rectora de l’escola Nostra Senyora de Meritxell.

Moviments inusuals

L’alerta que alguna cosa estava passant amb el president de la Fundació Tutelar la va donar una treballadora de l’entitat, que en tornar de vacances el 14 d’agost passat va detectar que s’havien produït diversos moviments bancaris no habituals en la forma de treballar de l’ens. Concretament, s’haurien fet reintegraments per uns 23.000 euros en les diverses entitats bancàries amb les quals treballa la Fundació Tutelar. La responsable es va posar en contacte amb els bancs, que li van indicar que els diners els havia retirat el president de l’entitat. La trucada es va fer perquè la Fundació Tutelar mai no fa pagaments en efectiu. Sempre els realitza mitjançant una transferència. Els mateixos bancs, quan Claverol va fer els reintegraments, li van recordar que aquesta no era la forma d’actuar de l’entitat, advertència de la qual el president del patronat, que tenia poders per utilitzar els diners, va fer cas omís. El mateix dia 14, el patronat es va posar en contacte amb Claverol, que va afirmar que havia actuat d’aquesta manera perquè estava enfadat amb els bancs i els volia escarmentar, i va assegurar que els diners estaven en una caixa forta al seu habitatge. El president, al qual el patronat va reclamar que tornés els diners, va finalitzar la conversa dient que els propers dies ho aclariria tot i que tots els moviments estaven perfectament documentats. Dels 23.000 euros, aproximadament 6.000 s’haurien presumptament traspassat a la Fundació Claverol de manera directa i sense cap justificació. La resta, a l’hora de fer els reintegraments, s’haurien justificat en el pagament en mà de proveïdors i serveis a la Fundació Privada Tutelar.

DENÚNCIA A LA FISCALIA PER LA RETIRADA EN EFECTIU

El patronat de la Fundació Privada Tutelar, dos dies després de tenir coneixement dels fets i tenint en compte que el 15 d’agost era festiu, va presentar divendres 16 una denúncia a la fiscalia pel reintegrament dels 23.000 euros. Ho va fer el ministre Rossell tres hores després de ser informat per la fundació de les irregularitats comptables. D’altra banda, Claverol va presentar la seva renúncia al càrrec després de tenir coneixement que el patronat havia convocat la reunió d’urgència amb només dos punts a l’ordre del dia: la destitució del president i el nomenament d’un de nou. La trobada es va fer gairebé una setmana després de saber-se els fets, ja que abans no hi va haver el quòrum suficient per poder-la realitzar. L’expresident va enviar un cor­reu electrònic als patrons de la fundació presentant la renúncia amb caràcter “immediat i irrevocable”. Un correu electrònic en què Claverol lamentava les molèsties que hagi pogut crear, arran “d’una manera de fer” i “una manera d’operar” per uns reintegraments i unes factures que “han pogut causar qualsevol confusió”.

tracking