La CEA veu inviable un increments dels salaris

Considera que l’hostaleria i el comerç, amb un 30% d’empleats amb sou inferior a 1.250 euros, haurien d’afrontar un augment “inassumible”

La CEA veu inviable un increments dels salarisARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Confederació Empresarial (CEA) considera “inviable” la proposta del Partit Socialdemòcrata (PS) d’augmentar un 2,5% els salaris més baixos de 25.000 euros anuals. Aquesta és una de les 12 esmenes presentades pel PS al projecte de llei de mesures urgents proposat pel Govern. El gerent de la CEA, Iago Andreu, va manifestar que la proposta de la formació liderada per Pere López referent a l’augment dels salaris més baixos provocaria un impacte important en els sectors en els quals hi ha més empleats amb els salaris més baixos. “Considero que és inviable perquè n’hi ha prou de pensar que hi ha sectors, com l’hostaleria i el comerç, amb empreses amb el 30% dels empleats entre el salari mínim i els 1.250 euros”, un augment fins a l’1 de gener que el gerent de la CEA xifra en un 20% i que “pot suposar un impacte gran per a aquestes empreses”. Andreu defensa que des de la CEA sempre s’ha pensat a “millorar el poder adquisitiu del salaris més baixos”, així com garantir que aquests treballadors puguin viure al país tenint en compte el cost de la vida i l’augment de l’IPC. No obstant això, va insistir que comportaria un esforç gran a les empreses i “segurament per si sol no solucionaria el problema”. Andreu va manifestar que es crearia una inflació que no seria assumible.

D’altra banda, el president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol, va ser un xic més prudent en considerar que s’ha de fer una anàlisi per conèixer si realment és una mesura viable, ja que recorda que “totes les empreses han patit molt”. “Els salaris han de ser justos, però l’augment dels salaris va lligat a l’economia”, va expressar Armengol. Si s’apugen els salaris, les empreses han d’ajustar les plantilles”, va dir Armengol, que recorda que s’ha de reactivar l’economia del país.

La situació de la CASS

El gerent de la CEA també es va referir a la proposta del PS d’apujar les pensions inferiors al salari mínim d’un 8,3%, que equivaldria a una tretzena paga. Andreu recorda que és una proposta que s’hauria d’estudiar perquè “la situació de la CASS és prou delicada per prendre mesures dràstiques d’aquest tipus”.

En contraposició, els sindicats comparteixen amb la formació socialdemòcrata la necessitat d’augmentar els salaris i les pensions per sobre de l’IPC, tal com es fa ara des de l’executiu, per equiparar-les al cost de la vida al Principat. “Sempre hem dit que tots els salaris haurien d’augmentar un 2,5% per any, que suposaria un creixement del 10% durant tota la legislatura”, va manifestar Gabriel Ubach, secretari general de la Unió Sindical (USdA), que va afegir que “el Govern es fa el sord sobre les demandes quan estem davant d’una emergència social”. “El Govern només augmenta el salari mínim uns 30 euros i la resta no es toca, mentre que el cost de la vida segueix pujant”, va manifestar el secretari general de l’USdA. “És una vergonya que al país tinguem un cost de la vida major al salari”, va manifestar Ubach, que va lamentar la situació de tots els temes socials i laborals a Andorra, que “estan deixats de la mà de Déu”. Per aquest motiu, des de fa cert temps l’USdA prepara portar a Europa “l’abandó” de les polítiques socials de l’executiu.

El secretari general de l’USdA considera que el Govern ha de deixar d’estudiar quins són els problemes que afecten la ciutadania i que “hauria de posar més èmfasi a solucionar-los”. “Ja s’han estudiat i discutit i el que fa falta és trobar solucions per a l’habitatge, les pensions i el cost de la vida”. “Aquesta és la realitat de l’Andorra que ens ha deixat els deu anys d’austeritat del Govern de DA”, va afegir.

tracking