justícia

Els defensors del 'cas BPA' volen que s'expedienti els fiscals

Els lletrats consideren que Alberca i Aguado han comès faltes molt greus

Els defensors del 'cas BPA' volen que s'expedienti els fiscalsGerard del Castillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els advocats defensors dels processats en el cas Gao Ping, la primera de les causes relacionades amb l’afer BPA, no només han demanat al Consell Superior de la Justícia que s’aparti el fiscal general i el fiscal adjunt, sinó que se’ls obri un expedient disciplinari. Ho reclamen si es confirma que Alfons Alberca i Borja Aguado es van reunir amb consellers generals dels tres grups que donen suport al Govern perquè canviessin el Codi de Procediment Penal i poder incorporar, per exemple, escoltes telefòniques en aquesta i altres causes.

Els lletrats ho van explicar ahir en una roda de premsa, en la qual van estar presents vuit advocats, convocada per explicar les actuacions legals iniciades contra els dos fiscals. Van recordar que han demanat al CSJ la seva recusació i que en el cas que així es decideixi que obrin els expedients. Les sancions podrien anar des de la suspensió temporal del seu càrrec fins a ser expulsats del ministeri públic. Si es confirmés que Alberca i Aguado es van reunir de manera antireglamentària amb els grups parlamentaris de la majoria per impulsar els canvis, que segons els lletrats, els facilitarien la seva tasca, consideren que haurien comès dues faltes molt greus relacionades amb la Llei de la fiscalia: valer-se de la seva posició de fiscal i fer-ho amb abús per afavorir certes causes davant l’administració.

Ara mateix, els lletrats estan en espera de la resolució de CSJ respecte a les recusacions i ni Anna Solé ni Josep Anton Silvestre, els dos advocats que van intervenir, van avançar si presentarien una querella criminal contra els fiscals. “Primer s’ha de deixar que s’expliqui el ministeri fiscal i després s’analitzarà. Presentar o no una querella depèn dels nostres clients, no dels advocats”, va indicar Silvestre.

Respecte al recurs presentat al CSJ, s’ha reformulat perquè no sigui Alberca qui hagi de decidir sobre Aguado. Han demanat que fins que no es resolgui la recusació del fiscal general aquest no resolgui la de l’adjunt. I és que la potestat de decidir sobre Aguado recau per llei en Alberca.

Modificació legislativa

Els grups de la majoria al Consell van decidir no aprofitar la modificació de la Llei de blanqueig per fer els canvis legals i després de treure les esmenes per fer-ho, van anunciar que els inclourien en una reforma del Codi de Procediment Penal. Els lletrats van recordar que si s’ha de fer, aquest és el camí correcte. També van dir que esperen que el judici Gao Ping se celebri al més aviat possible.

tracking