política

El Govern treballarà per l'avortament “dins de la llei”

El ministre es compromet a avançar en l’oficina d’acompanyament

El Govern treballarà per l'avortament “dins de la llei”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’executiu treballa per fer passos endavant en matèria de salut sexual, reproductiva i a donar acompanyament i assessorament en l’avortament. Així ho va declarar ahir el ministre d’Afers Socials, Víctor Filloy, que va voler matisar les declaracions del líder del grup socialdemòcrata, Pere López, que va lamentar que el Govern no ratifiqués els acords de la conferència de Nairobi.

“A la Cimera de Nairobi el que es va tractar no és cap conveni, sinó un programa d’accions que ve en continuïtat a les decisions preses al Caire el 1994 i, per tant, participar no suposa adherir-se a cap conveni”, va explicar Filloy, que va aclarir que a la cimera no s’havia de signar cap document ni compromís. En tot cas, el ministre va ratificar que tot i que al país l’avortament és il·legal, Andorra segueix el pla d’accions de l’ONU, que no demana més que un interès per treballar en matèria de salut sexual. “En el pla d’accions es van tractar matèries de salut reproductiva, d’educació i d’avortament, i Andorra hi està totalment en línia”, va explicar Filloy, que en matèria abortiva va defensar l’autonomia de prendre decisions de cada país: “El que busca l’ONU amb aquest pla d’acció és fer un seguiment d’aquells objectius que es volen seguir, no vol dir que s’estiguin complint. De fet, dels 600 països que hi van participar no tots complien els requisits.”

Tot i que l’avortament està penalitzat al territori, el ministre es va comprometre a treballar i fer tot el que sigui possible per millorar la situació de les persones que decideixen fer aquest pas: “Nos­altres ens comprometem a avançar en aquestes polítiques i, de fet, estem treballant en aquesta oficina d’acompanyament per donar assessorament en matèria de salut sexual, reproductiva i abortiva.”

El que exposa el tercer punt del programa d’accions de Nairobi és que s’ha de treballar per integrar programes de cobertura de l’avortament, sempre dins de la llei de cada territori, i a aquest aspecte és al qual es va agafar el ministre, que, tot i comprometre’s a avançar en la matèria, va posar la Constitució com a requisit indispensable. “El programa d’accions insta a treballar per complir l’acompanyament i informació en aquests casos sempre, però dins de la legislació vigent de cada país”, va concloure Filloy.

tracking