Societat

Mor Josep Maria Beal, exsíndic general i excònsol d'Escaldes

Va ser un dels puntals del procés constituent als anys noranta i un dels impulsors de Caldea

Mor Josep Marial Beal, exsíndic general i excònsol d'EscaldesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’exsíndic general i excònsol d’Escaldes-Engordany Josep Maria Beal va morir dissabte als 77 anys després d’una llarga malaltia. Beal va ser un dels impulsors de Caldea i com a síndic va ser un dels puntals del procés constituent els anys noranta. En aquell moment formava part del partit d'Òscar Ribas, l'Agrupament Nacional Demòcratic, successor del Partit Nacional Liberal. Va agafar el relleu de Francesc Cerqueda i va ser substituït per Albert Gelabert.

Durant la seva etapa com a cònsol major d'Escaldes-Engordany, va destacar per l'impuls de Caldea, sent una peça clau en l'aposta de la parròquia pel centre termal. Gerard Cadena, president de la CEA, assegura que Beal “va treballar amb força per canviar la parròquia” i que la construcció de Caldea, “va ser un treball de temps però vam veure que ho podíem canviar tot”.

L’any 2003, sota la candidatura del Partit Socialdemòcrata més independents, es va presentar a les comunals d'Escaldes-Engordany, eleccions que va perdre enfront de la candidatura de l'excap de Govern Toni Martí. “A l’oposició sempre vaig tenir una persona plena de lleialtat i amb molta complicitat per la parròquia”, explica Martí. “Durant aquell mandat vam aconseguir transformar la parròquia, ja que sempre pensava pel bé comú”.

Durant el Govern socialdemòcrata de Jaume Bartumeu va ser escollit president del consell d'administració de la CASS l’any 2010. Bartumeu diu que “sempre li hauré d’agrair que acceptés una tasca tan feixuga i complexa”. “Va ser capaç d’adreçar la despesa i controlar-la amb accions com la introducció dels medicaments genèrics”. A més, assegura que Beal “mai es va voler posar cap medalla.

L’exsíndic, a part de la vida política, també va destacar per les relacions en el teixit associatiu andorrà. En aquest sentit, Benet Pantebre, un dels fundadors de la Federació d’Escacs de les Valls d'Andorra, assegura que en té “records fantàstics” d’hores jugant amb ell. Beal va acabar sent el president de la federació. També, tot i que no de manera directa, tenia un vincle amb el món del rugbi, on els seus fills, Jordi i Oriol Beal, en van ser jugadors i també Jordi Beal va ser seleccionador de rugbi de set. De fet, en el partit d’ahir entre el VPC Andorra i el Montredonnais, es va dur a terme un minut de silenci abans de l’inici del mateix.

La seva darrera aparició pública va ser l’1 de març del 2018 quan va participar en una taula rodona organitzada pel Consell General per commemorar els 25 anys de la Constitució en què van participar set exsíndics generals més. La missa funeral se celebra avui a les 11.00 hores a l’església de Sant Pere Màrtir d’Escaldes-Engordany.

Mor Josep Marial Beal, exsíndic general i excònsol d'Escaldes

tracking