x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
lluita contra el contraban

Toc d'atenció de França pel tabac

Una proposició de llei a l’Assembla Nacional critica que de tot el tabac que s’importa al Principat només el 14% sigui per consum intern
Duaners francesos, en un control de lluita contra el contraban de tabac.

El parlament francès critica les importacions de tabac d'Andorra

Duaners francesos, en un control de lluita contra el contraban de tabac.

ARXIU
Actualitzada 25/11/2019 a les 12:39
Vint-i-vuit diputats de l’Assemblea Nacional francesa van entrar el passat 19 de novembre una proposició de llei a la cambra que té com a objectiu l’enfortiment de les sancions fiscals i penals relatives al comerç paral·lel de tabac i la persecució dels seus autors. A l’exposició de motius de la proposició es posa en relleu que moltes vegades els mateixos fabricants de tabac són els responsables del contraban i es dona un toc d’atenció a Andorra.
“El comerç paral·lel de tabac s’alimenta de dues maneres. Directament pels fabricants que subministren a països amb impostos al tabac més baixos per animar els consumidors dels països propers, amb impostos més elevats, a comprar-ne”, s’indica en el text, per afegir a continuació que “això s’aplica a França, Bèlgica, Luxemburg, Alemanya, Itàlia i Espanya, amb l’exemple il·lustratiu d’Andorra, on les empreses de tabac envien 850 tones de tabac cada any, mentre que només 120 tones serien suficients per satisfer el consum intern”. És a dir, que només un 14% del tabac que s’importa a Andorra és per al consum dels seus habitants.

L’exposició de motius també denuncia que part dels fabricants “alimenten indirectament el mercat paral·lel quan venen grans quantitats de tabac als seus intermediaris a la sortida de les fàbriques, independentment de la destinació final”.
El text assegura que el 98% del tabac de contraban surt de les fàbriques i exigeix als països que encara no ho fan a aplicar el protocol de l’Organització Mundial de la Salut “per eliminar el comerç il·legal” i, en particular, l’aplicació de l’article 8, que defineix la traçabilitat dels productes del tabac estrictament independent de les empreses fabricants.


Tràfic de drogues

La proposició de llei conté un únic article que fa que les sancions fiscals i penals pel comerç paral·lel de tabac siguin un element dissuasiu real i faciliti la recerca i la condemna dels autors. Passa a tractar el comerç paral·lel de tabac com a tràfic de drogues i incrementa notablement les sancions fiscals.
Si s’aprova la proposició de llei per part de l’Assemblea Nacional francesa, la pena bàsica per contraban de tabac de 1.000 euros passaria a ser de 100.000 i la de 5.000 euros a 200.000. La pena de 50.000 euros per actes de contraban de tabac comesos en banda organitzada passaria a ser de 250.000 i la de 200.000 euros a 500.000. La pena addicional per als contrabandistes augmentaria d’una a deu vegades i en el cas que el delicte es cometés en banda organitzada de cinquanta a cent vegades o de cent a dues-centes vegades segons la gravetat de la infracció comesa.


Cooperació dels delinqüents

El text de la llei per lluitar contra el contraban de tabac proposa adoptar un sistema de reducció de sancions en cas de cooperació dels delinqüents. Es proposa que les multes i les penes previstes es redueixin en tres quartes parts si l’autor, quan testifiqui davant la policia, permet que s’identifiquin altres autors o còmplices, en particular aquells que han originat el subministrament dels productes en qüestió, “és a dir, les empreses de tabac”.
També es proposa penalitzar les persones jurídiques que fabriquen, posseeixen, venen o transporten il·lícitament tabac basant les multes aplicades en un percentatge de la seva facturació. Les mateixes sancions s’apliquen en cas de falsificació o falta d’identificadors en els productes de tabac dels fabricants.

Els diputats consideren que la proposició de llei donarà una major autonomia al sistema penal, l’adaptarà al tràfic de tabac i permetrà acusar més delinqüents i trobar els autors reals.
 
UN 30% DE TABAC, DE CONTRABAN
Les autoritats franceses calculen que entre el 25 i el 30% del tabac que es consumeix al país prové del contraban i alerta que són els adolescents i els joves els que més en consumeixen en tenir un preu més barat. L’any que ve el cost d’un paquet de tabac a França serà de 10 euros. Es calcula que un 32% dels adults francesos van fumar l’any passat i que un 25% ho fan diàriament. Entre 75.000 i 80.000 persones moren a França cada any per fumar a conseqüència del càncer, malalties cardiovasculars o malalties respiratòries. Es tracta del 13% de les morts que hi ha el veí del nord.
Veure’n més
11
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts