ministeri de salut

Els pacients tindran veu i vot al SAAS

La proposta de llei que s’aprovarà en el proper consell de ministres comportarà canvis en l’estructura directiva

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una de les principals novetats amb les quals comptarà la nova llei del SAAS serà el consell d’administració, que inclourà els pacients en una de les seves cadires. Aquest òrgan substituirà l’actual consell de direcció, que estarà integrat pel ministre de Salut i la secretària d’Estat, el president de la CASS i un altre vocal que també prové de la parapública; així ho va explicar el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, en la compareixença a petició pròpia que va fer ahir a la seu del Consell General.

Amb aquesta mesura, Martínez Benazet vol aconseguir que el SAAS sigui un organisme molt més àgil en la presa de decisions. Benazet va recordar que “el SAAS és l’ens que més contractacions fa” i que calia que aquestes poguessin ser ràpides, però sempre complint la normativa. Per aquest motiu, Govern destinarà 40 hores d’intervenció delegada per agilitzar els tràmits.

El ministre de Salut va posar un exemple pràctic de com la burocràcia alentia el funcionament de l’actual servei. Benazet va dir que “no pot ser que si es fon un monitor ens haguem de reunir el consell directiu per aprovar que es canviï. Ha de ser més eficient”. Així doncs, la nova legislació ha de permetre una direcció del SAAS més empoderada i que tingui, amb el vistiplau de la intervenció delegada, més agilitat en tots els processos rutinaris.

Aquesta nova llei, segons va explicar el ministre, entroncava directament amb altres de les mesures que va plantejar en la seva compareixença. Per Martínez Benazet, calia fer “una correcció de funcions” per tal que la nova governança pugui ser “més àgil i més transparent”.

Un nou nomenclàtor

En la mateixa compareixença, el ministre també va explicar les línies mestres que es duran a terme al llarg de la legislatura. Entre les novetats que va presentar, Martínez Benazet va dir que s’adequarien les actuals nomenclatures de la CASS “perquè encara emprem la terminologia dels anys vuitanta”, i que s’adequarien les tarifes. En aquest sentit, el titular de la cartera de Salut va afirmar que “això no vol dir que les tarifes vagin a l’alça. Vol dir que adequarem els noms a les tècniques i nomenclatures actuals. Adaptarem els noms de França, com ja vam fer als vuitanta. Els preus s’adequaran als serveis i pot ser que en alguns casos pugin, però també que baixin. No estem parlant de pujades percentuals de preus”.

Un altre dels projectes que va desgranar Martínez Benazet va ser el que fa referència a la salut mental. El ministre va reconèixer que la planta quarta de l’hospital no és la més adequada per tal de portar a terme aquestes tasques. Així doncs, va dir que s’estava treballant per tal de poder tenir un centre de salut mental el 2021. Igualment, aquest centre també serviria per acollir aquells andor­rans que ara estan en centres fora del país.

El ministre també va informar que s’està treballant en una llei per facilitar la donació d’òrgans a Andorra aquesta legislatura. Entre els supòsits que es troben més avançats hi ha les donacions de còrnia i també les del moll de l’os, que poden ser una realitat al llarg del primer trimestre del 2020. El ministre va explicar que hi haurà acords amb els hospitals catalans i francesos. També va exposar la necessitat de tenir la història clínica compartida entre els diferents professionals sanitaris integrats al sistema. Benazet va dir que d’aquesta manera s’evitaria que es repetissin proves i que no hi hagués sobremedicació. Va citar un exemple tot dient que “hi ha vegades que un pacient pren dues marques diferents d’omeprazole”.

Pel que fa a la cartera de serveis, el titular de Salut va explicar que en alguns supòsits s’inclourien els psicòlegs i els dietistes, i va fer referència al model d’atenció dentrat en les persones que vol que sigui la base de Salut i que ja es començarà a aplicar a El Cedre. Sobre la incorporació d’altres especialitats com l’osteopatia o la quiropràctica, va dir que “cal estudiar-ho a fons abans de prendre una decisió”.

Finalment, i conjuntament amb la secretària d’Estat Helena Mas, van explicar que es treballava perquè el 2021 el laboratori central complís l’ISO 17025. A la pràctica, vol dir que aquest podria fer analítiques homologades internacionalment, un fet que també acabaria beneficiant el departament d’Agricultura.

MÉS

Les emergències seran objecte d’estudi. S’avaluarà la necessitat d’ampliar els serveis de permanència mèdica en les hores en què hi ha més afluència.

La implantació de la recepta electrònica és una altra de les mesures que han de servir per evitar duplicitat i sobremedicació.

Es crearà un reglament de segona opinió mèdica.

Consolidació del programa Aptitude, en col·laboració amb Occitània, Navarra i Catalunya.

Planteja la possibilitat d’una farmàcia centralitzada i amb tecnologia robòtica.

Els pacients tindran veu i vot al SAAS

Els pacients tindran veu i vot al SAAS

tracking