justícia

EL TC desestima l'estratègia de Silvestre contra el fiscal Alberca

El Constitucional considera que la decisió del Consell Superior d’inadmetre la recusació del fiscal general no vulnera els drets fonamentals

El TC desestima l'estratègia de Silvestre contra el fiscal AlbercaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) ha desestimat el recurs d’empara presentat per Josep Anton Silvestre, advocat de quatre processats del cas Gao Ping (Xavier Mayol, Luis Pablo Laplana i els germans Josep Antoni i Josep Lluís Rivero), presentat contra la decisió del Consell Superior de la Justícia de no apartar el fiscal general, Alfons Alberca, de la primera de les causes relacionades amb l’entitat. El lletrat va recusar Alberca per no inhibir-se en la causa en ser cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll, i ser-ne l’executiu part acusadora. Silvestre considerava que en existir entre Alberca i Fenoll una relació de parentiu inferior a quart grau s’hauria d’haver aplicat l’article 20 de la Llei del ministeri públic i el fiscal general s’hauria d’haver inhibit de la vista oral.

L’advocat creia que la negativa del CSJ d’apartar Alberca vulnerava els drets dels seus clients a la jurisdicció, a obtenir una decisió fonamentada en Dret, a la defensa i a un procés degut, reconeguts a l’article 10 de la Carta Magna. Demanava que es consideressin vulnerats aquests drets i que s’obligués el CSJ a dictar un nou acord mitjançant el qual s’estimés la recusació.

El Constitucional ha decidit tombar el recurs d’empara perquè, segons la normativa vigent, contra els acords del Consell Superior no es pot interposar de forma directa un recurs d’empara. Recorda al lletrat que poden ser recorreguts en via administrativa i jurisdiccional.

Defensa de la reunió d’Alberca

El portaveu del Govern, Eric Jover, després del consell de ministres, es va referir al recurs presentat per totes les defenses del cas Gao Ping per apartar de la causa Alberca i el fiscal adjunt, Borja Aguado, per haver-se reunit amb consellers generals de la majoria. “Cal entendre quina és la feina del legislatiu. Han de parlar amb tots els implicats per millorar les proposicions de llei”, va dir.

ELS CIERCO NO TINDRAN ACCÉS A LA DOCUMENTACIÓ DE L'AREB

El Constitucional ha desestimat el recurs de súplica presentat pels germans Higini i Ramon Cierco, ex-màxims accionistes de BPA, contra la decisió d’aquest mateix tribunal que va considerar que el fet que el Superior els negués l’accés a part de la documentació relacionada amb la intervenció de l’entitat no vulnerava els seus drets fonamentals. El Superior va rectificar la Batllia i va negar dos cops l’accés als documents.

L'ESTAT HAURÀ D'INDEMNITZAR DUES PROCESSADES PER BLANQUEIG

L’Estat haurà d’indemnitzar dues dones processades per blanqueig de capitals en considerar el Tribunal Constitucional que han vist vulnerat el seu dret fonamental a un judici de durada raonable. La justícia va obrir el 2005 una causa relacionada amb blanqueig de capitals provinents del narcotràfic i va decidir embargar de manera preventiva els comptes dels quals eren titulars la muller i l’exesposa d’un ciutadà espanyol investigat en el mateix cas. El judici va trigar més de 12 anys a celebrar-se i el dia de la vista oral, el 7 de novembre del 2017, el Tribunal de Corts va decidir retornar la causa al batlle instructor després que els advocats denunciessin que l’aute de procediment era excessivament genèric. El febrer del 2018 la representació processal de les dues dones va demanar l’arxivament de la causa, fet al qual es va negar el ministeri fiscal en considerar que encara quedaven pendents diverses diligències. Atès que la Batllia no havia fet res respecte a la causa des que se li va retornar el 2017, els advocats de les dues dones va interposar el 6 de setembre passat un recurs d’empara per una presumpta vulneració del dret a un procés degut i de durada raonable. El Tribunal Constitucional considera que la durada de quinze anys del procediment “és objectivament molt superior a allò que s’ha d’esperar d’una fase d’instrucció” i que això ha vulnerat els drets fonamentals.

tracking