Comptes de l'estat

El dèficit sanitari del 2020 s'enfilarà als 60,2 milions

El Govern aportarà 40,2 milions per finançar la branca general de la Seguretat Social i 20 es transferiran al SAAS

El dèficit sanitari del 2020 s'enfilarà als 60,2 milionsArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dèficit sanitari es tornarà a enfilar per sobre dels 60 milions d’euros l’any vinent, segons el projecte de pressupost del Govern per al 2020. Una xifra similar a la dels exercicis 2018 i 2019 i a la de l’any 2015, que va portar l’executiu a augmentar en dos punts (un a càrrec de l’empresari i l’altre a càrrec de l’assalariat) la cotització a la CASS. Per pal·liar el dèficit, l’executiu haurà d’aportar concretament 60,2 milions d’euros. D’aquests, 40,2 milions cor­responen al finançament de la branca general de la Seguretat Social, la sanitària; 17,2 milions a transferències corrents al Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS), i 2,8 milions a transferències de capital, és a dir, diners per fer front a inversions del SAAS.

Respecte als diners que es transferiran el 2020 directament al SAAS, dels 17,2 milions de transferències corrents 3,8 s’utilitzaran per finançar els serveis d’atenció primària i 13,3 per a l’explotació de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell.

Partides sociosanitàries

Als 60 milions que es computen com a dèficit s’han de sumar també tres partides que el ministeri de Salut reserva per a qüestions sanitàries i que es transfereixen ja sigui al SAAS o a la Caixa Andorrana de Seguretat Socials (CASS). Són en total 2,9 milions d’euros a invertir en tres infraestructures diferents relacionades amb l’àmbit sociosanitari.

L’hospital Nostra Senyora de Meritxell s’endurà 875.000 euros per habilitar un espai del centre hospitalari; remodelar el bloc quirúrgic; reformar el mòdul d’aïllament; remodelar i ampliar hospital de dia; adequar l’helisuperfície i reformar el viaducte situat sobre dependències hospitalàries. També està dins d’aquestes inversions una petita partida per a la creació d’una unitat de radioteràpia, un projecte del qual des del ministeri de Salut s’ha posat en dubte recentment tant la necessitat com la viabilitat.

El Govern també ha inclòs al pressupost una partida de 30.000 euros per dur a terme el concurs d’idees de l’edifici que ubicarà una residència de salut mental.

La tercera partida és la més gran. Un total de dos milions d’euros per dur a terme la primera fase de les obres de reforma de la residència del Sola d’Enclar, espai on s’ubicarà un centre residencial d’educació intensiva que està pensat per a persones menors d’edat, d’entre 12 i 18 anys, que estaran sota la tutela de l’administració per situacions i conductes diverses.

A més de tots aquests diners –els 60,2 milions per fer front al dèficit sanitari i els 2,9 per a les inversions en infraestructures–, el projecte de pressupostos de l’Estat que encara s’ha d’aprovar al Consell General afegeix una partida de 4,6 milions d’euros a la CASS per al finançaments dels complements no contributius de diverses pensions.

El SAAS, més enllà de les transferències del Govern, preveu ingressar l’any que ve 53,2 milions d’euros, 2,7 més del que es va pressupostar per enguany, en concepte de la facturació que generen les unitats organitzatives de l’hospital. Així, es preveu ingressar 21,6 milions per les hospitalitzacions, 5,2 per les urgències i 22,4 per les consultes externes i les activitats ambulatòries. Entre transferències del Govern i la facturació, el SAAS preveu ingressar el 2020 un total 73,3 milions d’euros.

Una xifra calcada a la de previsió de despeses, on destaca la partida destinada a pagar el sous dels treballadors, que s’enfila a 43,5 milions, 2,1 més que la pressupostada per al 2019. El SAAS té previst incorporar a la plantilla una quarantena de treballadors. La despesa en productes sanitaris i farmacèutics serà de 13,9 milions.

INGRÉS D'1,3 MILIONS PER L'HELICÒPTER

El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària té previst ingressar 1,3 milions d’euros per les hores de vol de l’helicòpter pels diferents codis d’activació que té assignats com són els ictus, els infarts i els politraumatismes. El pressupost d’ingressos per al 2020 s’ha fixat en aquests 1,3 milions d’euros tenint en compte que és el primer any que es pressuposta, ja que fins al 2019 es pressupostava al ministeri de Salut. Respecte a l’helicòpter, els ingressos previstos es corresponen un per un a la despesa prevista pel seu ús. Es pagarà un milió d’euros menys en el transport sanitari.

tracking