Reportatge

L'enderroc de mai acabar

El projecte de pressupost del Fons de reserva de jubilació inclou una partida d’1,45 milions d’euros per tirar a terra l’antiga clínica de Santa Coloma.

L'enderroc de mai acabar

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és el primer cop que es preveu una partida pressupostària per a l’enderroc de l’antic hospital, tancat des del 1995. Tampoc vol dir que durant el 2020 s’acabi executant. En tot cas sí que és una declaració d’intencions respecte a la necessitat de trobar una sortida a un edifici que fa més de vint anys que no té cap funció i que, per tant, està subjecte al deteriorament o els actes vandàlics. Malgrat tirar-lo a terra sigui una possibilitat, en un passat no gaire llunyà s’havia plantejat l’opció de donar-li un nou ús. L’exministra de Cultura Olga Gelabert el va assenyalar com a opció per ubicar l’arxiu nacional, un equipament que busca encara un nou espai. No obstant, també matisava que era un edifici problemàtic, no només pel deteriorament de les instal·lacions, també perquè està situat en una zona conflictiva, de risc de caiguda de rocs. Ara com ara, segons van assenyalar fonts de la CASS, no hi ha cap projecte ni negociació sobre la taula en relació amb el futur de l’edifici. I si es pressuposta una partida per enderrocar-lo és perquè hi hagi la possibilitat d’executar els treballs si finalment s’acorda que aquest ha de ser el final per a l’immoble.

El projecte de pressupost de la branca de jubilació de la CASS exposa que el 2017 es va encomanar un estudi per buscar alternatives a l’antiga clínica “però la complexitat de les actuacions a realitzar estan obligant a replanificar-ne l’execució” i justifica el perquè cal trobar una sortida a l’antic centre sanitari: “el deteriorament progressiu de l’edifici, els actes vandàlics i la incursió a l’interior de l’edifici per part de persones de manera esporàdica, poden suposar un risc per a la seguretat pública i generen queixes per part dels veïns”. Les fonts de la Seguretat Social consultades van assenyalar que malgrat s’han pres mesures de protecció de l’immoble el risc hi és. Per això, el mateix text del pressupost insisteix que “considerant la necessitat de resoldre una situació que pot suposar un risc per a la seguretat pública, es torna a preveure la mateixa partida”. Una inversió que ascendiria a prop d’1,5 milions d’euros.

D’altra banda, a l’edifici que sí que se li ha trobat sortida ha estat l’antiga residència Solà d’Enclar, també a Santa Coloma i en mans del Fons de reserva de jubilació de la CASS però desocupada des de fa molt menys temps. Serà un centre per atendre joves amb problemes de conducta i addicions. El conveni signat el 2018 preveia que Govern abonés a la CASS pel lloguer 50.000 euros anuals.

tracking