reportatge

Una empresa en fallida

Un empresari afronta 18 mesos de presó per un delicte d’apropiació indeguda després d’estar 5 anys sense pagar la contribució a la CASS.

El TS rectifica la Batllia i no donarà dades del 'cas BPA' als CiercoARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Absolució o 18 mesos de presó condicional. Dues possibles sentències que van presentar la defensa i la fiscalia al Tribunal de Corts ahir davant un delicte d’apropiació indeguda d’un resident, propietari d’una empresa de construcció, que no va pagar algunes de les cotitzacions dels treballadors a la CASS durant cinc anys, i és que “si pagava la Seguretat Social, no tenia diners per pagar els meus treballadors”, va explicar l’acusat a la sala.

L’empresa constructora seguia una bona línia durant els temps de bonança, però va ser el setembre del 2011, en plena crisi, quan l’acusat va començar a tenir greus problemes econòmics i patia de falta de liquiditat, situació que el va fer decidir entre pagar les cotitzacions a la CASS o els seus treballadors. El propietari va decidir prioritzar els treballadors i, tot i que ho feia tard, sempre va pagar tots els salaris. “Hi havia mesos que no veia ni un sol cèntim, preferia pagar els meus treballadors, que tenien les seves famílies amb necessitats”, va explicar el propietari, que va seguir aquesta tònica fins al juny del 2016, quan l’empresari i l’entitat pública es van reunir per trobar una forma de pagar el deute que ja ascendia als 40.000 euros.

En un moment fosc en l’àmbit econòmic per a la construcció, l’empresa va aconseguir una nova obra que la podria fer revifar, però la CASS va decidir denunciar el deute i la Batllia va nomenar un administrador per dictar si l’empresa podria aixecar el cap o si estava destinada a la fallida. Després d’una anàlisi d’ingressos i despeses, l’administrador va declarar en fallida l’empresa amb un deute de prop de 300.000 euros amb els creditors. Tan crítica era la situació que els últims mesos els treballadors rebien el salari en metàl·lic, ja que qualsevol ingrés a les entitats bancàries quedaria retingut. La fallida es va fer extensiva al propietari, que també tenia diversos deutes que, en total, s’aproximaven als 400.000 euros.

El deute amb la CASS, així, no dona peu a discussió, però on s’agafa la defensa per demanar l’absolució és que per haver-hi delicte d’apropiació indeguda hi ha d’haver ànim de lucre i l’acusat “no s’ha enriquit, només ha deixat de pagar l’entitat per pagar cada mes els seus treballadors”.

tracking