Seguretat

Una llei per iniciar la identificació per l'iris

L’APDA diu que s’han d’avaluar els riscos en tractar-se d’una intromissió a la vida personal

Una llei per iniciar la identificació per l'iris

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Agència de Protecció de Dades (APDA) assegura que el sistema d’identificació de persones a través de l’iris de l’ull que el Govern vol impulsar ha de tenir un marc legal específic que pugui tenir les màximes garanties per als drets de les persones. El cap de l’APDA, Joan Crespo, afirma que abans de l’aplicació de la prova pilot que el ministre de Justícia i Interior, Josep Maria Rossell, va explicar en compareixença a la comissió legislativa de Justícia i Interior, la nova llei ja hauria d’estar aplicada. A més, manifesta que des de l’agència desconeixien la proposta del ministre Rossell i que la primera notificació hauria estat a través dels mitjans de comuni­cació.

Les dades que a través de l’iris de l’ull es poden obtenir es poden considerar “sensibles”, explica Crespo, i diu que la utilització ha de tenir la màxima seguretat i transparència, ja que “és una intromissió a la vida de les persones”· A més, el cap de l’agència creu que pel que fa al projecte, tot i que pot ser viable, “abans no s’iniciïn les proves hi ha molt recor­regut per fer”. En aquest sentit, afirma que “ha de quedar molt ben especificada que l’ètica que es vol seguir des de l’administració és pel bé de la ciutadania”. De fet, el ministre hauria assegurat que el projecte no afectaria els drets de les persones.

La prova pilot, que el ministre Rossell va explicar que seria gratuïta i que aniria a càrrec d’una empresa britànica que el setembre va presentar el projecte al departament d’Interior, segons l’APDA, hauria de passar prèviament una avaluació dels riscos que podria tenir per a les persones.

En cas que l’executiu finalment es decidís a aplicar el sistema, l’agència assegura que haurà de quedar “molt ben definit” quines empreses serien les encarregades de fer ús de les dades i en quins casos s’aplicaria la identificació per l’iris de l’ull.

tracking