x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
igualtat

Un informe de l'ONU desvirtua la realitat de les dones andorranes

Entre altres aspectes qüestiona la capacitat d’accés als anticonceptius de les joves
Cartells d'una de les manifestacions feministes del Principat.

L'ONU desvirtua la situació real de la dona a Andorra

Cartells d'una de les manifestacions feministes del Principat.

Fernando Galindo
Actualitzada 13/11/2019 a les 13:07
Malestar a Govern per l’informe emès pel Cedaw, el Comitè per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones de l’Organització de les Nacions Unides. L’executiu va defensar a final d’octubre davant el Cedaw el seu informe sobre la situació de la dona a Andor­ra, unes sessions a les quals també va participar Stop Violències. Arran d’aquestes compareixences, l’organisme va emetre un document en què posa en qüestió aspectes com ara l’accés als anticonceptius de les dones andorranes o la manca de legislació específica per garantir la igualtat d’homes i dones a la vida política i pública del país, entre moltes altres qüestions. Davant aquestes afirmacions, l’executiu va emetre ahir al vespre un comunicat amb l’objectiu de rebatre alguns dels punts recollits al document. A banda, fonts de Govern van posar de manifest que es tracta d’un document “esbiaixat” i que no ha contrastat les apreciacions de l’organització feminista. L’executiu va manifestar la voluntat d’emetre un informe complementari per matisar i respondre a algunes de les consideracions exposades pel comitè internacional.

Accés als anticonceptius
A més de demanar la legalització de l’avortament en cas de risc per a la mare, malformació del fetus o violació, el document del Cedaw posa en entredit la capacitat de les adolescents que viuen a Andorra de disposar d’informació sobre els mètodes anticonceptius. Així mateix, qüestiona la possibilitat d’aconseguir-los a un preu assequible i no recull l’existència dels programes específics als centres d’atenció primària i als punts joves ni el compromís adquirit per Govern de crear un servei integral que vetlli per la salut sexual i reproductiva de les dones. “Els ciutadans d’Andorra tenen accés als mètodes contraceptius moderns i existeixen programes de sensibilització per a l’ús i assequibilitat dels mètodes d’anticoncepció adreçats a tota la població i en especial als joves”, afirma el Govern en el text.

Amb relació a la interrupció voluntària de l’embaràs, el text del Cedaw també afirma que el fet que no es pugui avortar a Andor­ra i s’hagi d’anar a l’estranger per fer-ho “podria provocar que les dones sense recursos, migrades i les joves es vegin obligades a seguir endavant amb els seus embarassos o duguin a terme avortaments no segurs”. Sobre aquest últim supòsit, Govern va afirmar que mai s’ha tingut constància d’avortaments autorealitzats o perillosos al país.
En paral·lel, en el seu comunicat l’executiu reconeix que, tal com assenyala l’informe, no existeixen dades disgregades per sexe i que encara no s’ha establert un observatori per la igualtat. Tot i això, posen en relleu que l’àrea de Polítiques d’Igualtat està elaborant estadístiques en matèria de gènere i que ara treballa en l’aprovació del programa d’igualtat efectiva entre dones i homes d’acord amb les recomanacions emeses pel Cedaw i per l’Estratègia del Consell d’Europa d’Igualtat de Gènere 2018-2023.

Un punt positiu, però, és el reconeixement dels avenços legislatius realitzats des de l’últim informe del Cedaw, que data del 2013. Concretament, remarca l’adopció de les unions civils, la lluita contra el tràfic de persones, l’augment de les baixes de maternitat fins a les 20 setmanes i l’establiment de quatre setmanes de baixa per paternitat. Amb tot, recomana que la Llei per a la igualtat de tracte i la no-discriminació incorpori la definició de violència envers les dones, recollint la prohibició de qualsevol discriminació directa o indirecta, tant en l’àmbit públic com el privat. Quant a les exhortacions de l’organisme internacional a obrir els processos de decisió en matèria de discriminació al teixit associatiu, el Govern va manifestar que de manera habitual se sol·licita la participació d’entitats especialitzades i que “atorga el suport financer suficient per al desenvolupament de programes especialitzats d’acord amb la convenció i a través de la convocatòria anual de subvencions en l’àmbit social i sociosanitari”.
El Cedaw també convida el Govern a crear unitats especialitzades d’atenció a les dones víctimes de violència o discriminació i sistemes d’atenció jurídica de franc dirigits a elles. Així mateix, insta a idear eines per garantir la participació igualitària d’homes i dones a la vida pública i política i sistemes de quotes en el sistema públic i privat. El document, però, estableix que aquestes últimes serien mesures de caràcter temporal per accelerar la igualtat en totes les àrees de la societat.
Etiquetes
Veure’n més
32
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts