comerç

Les vendes de tabac cauran pel nou conveni

El president de la Unió de Comerciants Andorrans del Tabac entén que el país no podia quedar al marge de l’acord

Les vendes de tabac cauran pel nou conveniARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Unió de Comerciants Andor­rans del Tabac considera que l’adhesió d’Andorra al Conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabaquisme tindrà una lleugera afectació sobre les vendes, malgrat entendre que Andorra “no se’n podia quedar al marge” i posar en relleu que no es tracta d’una decisió “sobtada”. “Ja fa temps que aquesta qüestió era sobre la taula, sabem que Andor­ra s’hi havia d’adherir, sobretot per raons de salut”, va explicar el seu president, Raül Calvo, en declaracions al Diari.

Fi de les promocions

Malgrat reconèixer que no havia tingut prou temps per estudiar el document, Calvo va assenyalar que “com a comerciants ens afecta, ja que vendrem una mica menys”. En aquest sentit va destacar la importància de l’eliminació de les promocions i regals que ara s’inclouen amb la compra de paquets de tabac, un fet que es podria traduir en cistelles de la compra més petites per part dels consumidors. Així mateix, Calvo també considera que la desaparició de la publicitat esdevindrà un element desincentivador del consum, “que és exactament el que pretén el conveni”. Amb tot, el comerciant creu que els missatges d’alerta i la inclusió de fotografies de malalties i malformacions derivades del consum de tabac als paquets de cigarretes no afectaran excessivament els consumidors, sobretot els estrangers, els quals ja estan molt acostumats a veure’ls als seus països d’origen.

Sobre la importància del tabac per al país, Calvo va destacar que “a Andorra hem convertit el tabac en un dels principals productes per atreure el turisme. Ara tindrem un nou context i haurem de veure com ens hi adaptem”.

“Estem molt exposats. No es tracta només dels venedors, el conveni també afectarà els fabricants, els pagesos del país i fins i tot l’Estat, que en recapta els impostos”, va afegir.

Pel que fa a la implementació del conveni marc, espera que es faci de manera progressiva per tal que tothom tingui temps de preparar-se. "Andorra no es pot desentendre d’aquests tractats internacionals, però no podem fer un pas endavant de manera massa brusca en aquesta qüestió", va concloure Calvo.

tracking