comicis espanyols

Esquerra repeteix com a força més votada

El bloc independentista obté 23 diputats dels 48 en joc, mentre que Ciutadans en perd tres

Esquerra repeteix com a força més votadaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

“El 14 d’octubre vam viure una de les sentències més injustes per al poble de Catalunya i el poble de Catalunya ha fet la seva sentència donant-nos la victòria”, va exclamar ahir Pere Aragonès, vicepresident de Catalunya i home fort d’Esquerra Republicana. El partit d’Oriol Junqueras va guanyar ahir, per segona vegada a la seva història, les eleccions generals a Catalunya amb 13 diputats. Amb tot, els republicans, encapçalats per Gabriel Rufián a Madrid, van perdre força respecte a l’abril, ja que la irrupció de les CUP els va penalitzar amb la pèrdua de dos escons, un 2,03% dels vots.

El PSC es manté

Una caiguda que ha beneficiat especialment el Partit Socialista de Catalunya (PSC), que retalla distàncies amb els republicans, mantenint els 12 diputats del 28-A, i que s’erigeix com la força triomfadora a la província de Barcelona. “Estem satisfets amb els resultats, hem retallat la distància amb el guanyador i hem obtingut el mateix nombre d’escons, tot i que les eleccions s’han celebrat en un moment especialment difícil”, es felicitava el secretari general del partit, Miquel Iceta. Malgrat això, en nombre de vots els socialistes també registren pitjors resultats, amb 172.646 vots menys.

En global, però, el bloc independentista va ser el guanyador de les eleccions a Catalunya, quedant-se només a dos diputats de la majoria absoluta. A més dels republicans, les CUP van obtenir dos representants a la província de Barcelona, dos menys del que pronosticaven els sondejos a peu d’urna, en les seves primeres eleccions espanyoles. “Gràcies als que ens heu votat. Heu de saber que són vots en clau inconstituent, ingovernables”, va dir la cap de llista Mireia Vehí, exdiputada del Parlament. Vehí també va afirmar que Espanya viu un “apartheid” que separa els ciutadans en classes, per la qual cosa no es pot parlar de democràcia a l’Estat espanyol.

Per la seva banda Junts per Catalunya n’obtenia 8, un més que a les darreres generals. Uns resultats que eren rebuts amb eufòria per la seva cap de llista a Barcelona, l’exconsellera de Cultura, Laura Borràs, qui va dedicar el triomf als polítics presos i a les persones detingudes en els aldarulls de les darreres setmanes.

Pel que fa a la participació cau dos punts respecte la de l’abril. En total, el 72,17% del cens va participar en els comicis electorals, mentre que l’abstenció va ser del 27,83%. A banda, un 0,53% dels vots van ser considerats nuls i un 0,70% van ser en blanc.

LA PATACADA DE CIUTADANS ARRIBA A CATALUNYA

Tampoc han estat bons els resultats de Ciutadans a Catalu­-nya. Amb l’exdiputada del Parlament Inés Arrimadas al capdavant els taronges van perdre ahir fins a 264.724 vots i un total de tres escons que van anar a parar al Partit Popular i Vox. Concretament, el partit d’ultradreta va obtenir 92.376 vots en total i dos diputats a Barcelona, mentre que a la resta de províncies es va quedar sense cap representant. Uns resultats gairebé calcats als del partit Popular de Catalunya, que obté també dos escons a la província de Barcelona. La caiguda de Ciutadans a l’Estat espanyol va ser celebrada per Esquerra Republicana, que els va sobrepassar en escons. Concretament els republicans van celebrar que havien aconseguit complir amb tots els seus objectius: superar el PSC a Catalunya i Ciutadans a tot l’estat. "Per cada vegada que heu sentit ràbia, que heu plorat davant les mentides d’Arrimadas, de Carrizosa, de Rivera i companyia, hem guanyat, companys”, va dir Rufián.

tracking