Comicis espanyols

El PSOE guanya les eleccions i Vox es dispara

Els socialistes tornen a guanyar les eleccions generals a Espanya tot i que perden força respecte al mes d’abril

El PSOE guanya les eleccions i Vox es disparaefe

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El PSOE es va proclamar clar guanyador en les eleccions generals celebrades ahir a Espanya amb 120 escons, tot i que va perdre’n tres. El cap de llista, Pedro Sánchez, va assegurar que actuarien amb responsabilitat i va estendre la mà a les altres forces polítiques perquè actuïn “amb generositat per desbloquejar la situació que viu el país”. Pel que fa al resultat de la resta de les forces, tampoc no ajuden a sumar ni el bloc de l'esquerra ni el de la dreta per a governar, i a més els resultats de la jornada electoral han propiciat que s'accentuï el bloqueig. Així, les úniques sortides per a formar govern són dos: o que Pedro Sánchez aconsegueixi un acord amb el Partit Popular o que pacti amb Podem i els independentistes.

L’ultradreta creix

El clar triomfador de la jornada, però, va ser el partit ultradretà de Santiago Abascal, Vox, que va passar de 24 a 52 escons, complint amb el pronòstic que li donaven moltes enquestes, encara que alguna va arribar a vaticinar fins a 60 escons per a aquesta formació. Vox va aconseguir situar-se com a primera força política a la Regió de Múrcia i com a segona a Andalusia. En compareixença, el seu líder va assegurar que “als tres milions i mig d'espanyols que han confiat en nosaltres els diem que no els defraudarem i no farem un pas enrere”.

Part de la victòria del partit ultradretà va ser a costa de Ciutadans, que es va desplomar en perdre 47 diputats i quedar-se tan sols amb 10. El partit d'Albert Rivera es va quedar només amb representació en tan sols quatre comunitats autònomes: Andalusia, Catalunya, Madrid i València.

El partit taronja queda, doncs, en una posició complicada, ja que ara ja no sumaria amb el PSOE per a poder desbloquejar la situació ni tampoc sumaria amb els partits de la dreta, PP i Vox. De fet, després de conèixer i “acceptar” els resultats, el líder taronja va aprofitar per felicitar Pedro Sánchez i també va anunciar la convocatòria d'un congrés extraordinari perquè es decideixi el futur del partit.

El PP, per part seva, va aconseguir pujar 21 escons, en passar dels 66 diputats que va obtenir el 28 d'abril passat a 87 parlamentaris. No obstant això, aquest creixement és molt menor del que auguraven els seus dirigents i més discret que el que havien pronosticat els sondejos, que van arribar a vaticinar més de 100 escons.

Pel que fa a Unides Podem, és un altre dels partits que va sofrir una reculada en la jornada d’ahir, encara que va aguantar malgrat tenir com a competidor Més País, nascut de la costella del partit morat i liderat per Íñigo Errejón.

Pablo Iglesias va aconseguir ajuntar un total de 35 escons, dels quals 26 són d'Unides Podem; 7 els aporta En Comú Podem i 2 procedeixen de Podem-EU a Galícia. No obstant això, Errejón no va aconseguir capitalitzar la pèrdua que va tenir el partit “morat” i la divisió ha perjudicat tots dos partits. Així, Més País en solitari va aconseguir entrar al Congrés amb dos diputats.

Per contra, els partits independentistes van guanyat terreny en el nou Congrés i contribueixen així al fet que s'accentuï el bloqueig, tret que Pedro Sánchez opti per comptar amb ells per a formar un govern. De fet, el partit independentista català més radical, la CUP, entra al Parlament amb 2 escons. El PNB en guanya un i passa a tenir-ne 7; Bildu en guanya un altre i passa a comptar amb 5 diputats.

Pel que fa a la llista de JxCat també va aconseguir sumar un diputat més, i va passar dels 7 que va treure el mes d’abril a 8. Per contra, ERC va perdre força passant de 15 escons a 13, tot i ser a força guanyadora a Catalunya.

LE PEN I SALVINI FELICITEN VOX PER L'"ASCENS FULGURANT"

La líder de partit francès Agrupació Nacional, Marine Le Pen, i el de l'italià Lliga, Matteo Salvini, van felicitar ahir Vox pel seu "ascens fulgurant" com a tercera força més votada en les eleccions generals d'aquest 10 de novembre. "Gran avenç dels amics de Vox. Aposto que ja estan preparats els titulars de notícies i diaris sobre la "victòria de l'extrema dreta, racistes, sobiranistes, feixistes... Res de racisme i feixisme, a Itàlia com a Espanya només volem viure pacíficament a la nostra llar”, va escriure Salvini al seu compte de Twitter. En la mateixa línia es va expressar la ultradretana Le Pen, que va destacar l’"ascens fulgurant" del partit liderat per Santiago Abascal. "Felicitats al seu líder per la seva impressionant tasca d'oposició, que ja està donant els seus fruits després de només uns anys!", va escriure la dirigent a la mateixa xarxa social. La coordinadora general de Podem Andalusia i presidenta del grup parlamentari d'Endavant Andalusia, Teresa Rodríguez, va lamentar l'ascens de Vox a les eleccions generals i va anomenar "maleïts" els que "van decidir donar-li gratuïtament una segona oportunitat a l'extrema dreta", per no arribar a un acord i dur el país a una repetició electoral. Així es va pronunciar la líder del partit morat en un comentari al seu perfil de Twitter, consultat per Europa Press abans que es coneguessin els resultats finals dels comicis, quan Vox ja superava els 50 escons al Congrés. "Maleïts siguin els que van decidir donar gratuïtament una segona oportunitat a l'extrema dreta. Maleïda la seva irresponsabilitat i la seva connivència. És imperdonable i ho pagarem molt car", va deixar escrit Teresa Rodríguez.

El PSOE guanya les eleccions i Vox es dispara

tracking