pressupost general

El pressupost preveu 10,5 milions per aixecar l'espai multifuncional

Es prorrateja el cost total de l’espai en una inversió plurianual que arribarà fins al 2024

El pressupost preveu 10,5 milions per aixecar l'espai multifuncionalFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El recinte multifuncional costarà 10,5 milions d’euros. Aquesta és la inversió pressupostada pel Govern de coalició i que figura en el document que el ministre de Finances i Portaveu, Eric Jover, va presentar a la síndica general el 31 d’octubre passat.

Aquesta no és l’única dada que reflecteix el projecte de pressupostos al respecte. L’executiu té previst prorratejar la despesa del recinte multifuncional al llarg de 5 anys, i com a mínim s’hauran de preveure partides per a la seva execució en els pressupostos dels anys 21 a 24. Per a la propera anualitat, Govern només destina 40.000 euros, que seran bàsicament destinats a la redacció del projecte.

El volum més gran d’inversió és per als anys 23 i 24, amb partides respectivament de 4,15 i 4 milions d’euros. Aquest fet suposa que l’executiu preveu part de la inversió més enllà del seu mandat ja que la legislatura, si no hi ha cap avançament electoral, acabarà el 2023.

Aquesta és una proposta estratègica del Govern. Cal recordar que el recinte multifuncional és un espai llargament reivindicat i que ha de permetre acollir esdeveniments com la Fira d’Andorra o el Cirque du Soleil, permetent que tan el Parc Central com les places d’aparcament adjacents no quedin monopolitzades pels grans actes.

Més inversió a ordenament

El pressupost total de les inversions previstes pel Govern per a l’anualitat 2020 és de 44.421.282,36 €. Pràcticament el 75% es destinarà al ministeri d’Ordenament Territorial que encapçala Jordi Torres Falcó. Així doncs, el ministre disposarà de 30.762.061,87 euros per afrontar les diferents obres de reformes i adequacions viàries, i molt especialment les de la Portalada.

Les actuacions previstes en el conflictiu tram de la carretera CG-1 compten amb un pressupost de 2.075.000 euros. Aquest es reparteix de la següent manera: la direcció facultativa de les obres suposarà una despesa de 110.000 euros, mentre que tota l’oba de reforç projectada i que ha de permetre garantir la seguretat de la carretera en aquella zona se’n va cap als 1.965.000 euros.

Una altra de les grans inversions que preveu Govern per a l’anualitat vinent és l’escola de Santa Coloma. Per a aquest equipament educatiu, figura una partida pressupostària que ascendeix a 3.312.583,81 euros. En el mateix sentit es troba la inversió per a l’ampliació del centre de segona ensenyança d’Ordino, amb un pressupost d’1,11 milions.

També es preveu una important inversió per acabar la Ciutat de la Justícia d’Andorra. La nova seu, que ha d’estar en funcionament el proper 2020, compta amb una assignació pressupostària de prop de 2 milions d’euros.

Ordenament Territorial també compta amb importants inversions en les vies de transports. En aquest sentit la CG2, de Ransol a Soldeu, rebrà una millora pressupostada en poc més d’un milió d’euros. S’actuarà en altres vies del Principat, i per això el pressupost preveu una partida alçada de 2,84 milions d’euros per fer arranjaments diversos.

Entre les inversions que també superen el milió d’euros del pressupost del ministeri de Torres, n’hi ha dos de significatives: Ràdio Andorra i l’Edifici del COEX. L’emissora ha de viure reformes i un procés de museïtzació que l’executiu xifra inicialment en 1,19 milions d’euros. Pel que fa al COEX, que serà traslladat a Encamp, el cost de la nova infraestructura s’estima en 2.502.491,73 euros.

Altres partides destacades del pressupost d’inversions són els 1,19 milions d’euros que es preveuen destinar a la protecció de torrents i rius, i una partida alçada per a les reparacions i adequacions d’edificis públics, sense especificar, de 2.996.000 euros. Finalment, i de manera molt més testimonial, l’executiu també ha previst invertir en el Museu Nacional. La partida destinada és de 50.000 euros per uns treballs sense especificar.

tracking