tractats internacionals

Adhesió al conveni que prohibeix publicitar el tabac

Restringeix l’ús d’incentius directes o indirectes que en fomentin la venda o consum

Adhesió al conveni que prohibeix publicitar el tabacARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Estat vol adherir-se al conveni marc de l’Organització Mundial de la Salut (OMS) per al control del tabaquisme, i és per això que ha entrat a tràmit a Sindicatura el document perquè el parlament l’aprovi. Entre altres obligacions, el conveni prohibeix qualsevol tipus de publicitat, promoció o patrocini del tabac, és a dir, que un cop ratificat estarà prohibit al Principat qualsevol forma de comunicació, de recomanació o acció comercial que tingui com a objectiu, efecte o possible efecte promoure, directament o indirectament, un producte del tabac o l’ús del tabac. També restringeix l’ús d’incentius directes o indirectes que fomentin la compra de productes del tabac per part de la població i exigeix, si no ha imposat una prohibició global, que la indústria del tabac reveli a les autoritats governamentals competents les despeses que destina a activitats de publicitat, de promoció i de patrocini encara no prohibides.

El conveni, sense perjudici del dret sobirà de cada Estat signant a determinar i fixar la seva pròpia política fiscal, recomana aplicar als productes del tabac polítiques fiscals i, si s’escau, polítiques relatives als preus per contribuir als objectius de salut que tenen per finalitat reduir el consum del tabac. També s’insta, els tres anys posteriors a l’entrada en vigor del conveni, a introduir missatges a l’empaquetatge i etiquetatge advertint dels efectes nocius del tabac. A Andorra ja s’han introduït aquests missatges, però el conveni convida els estats a posar dibuixos i pictogrames per il·lustrar aquesta nocivitat.

El conveni també estableix mesures per reduir l’oferta de productes del tabac, entre les quals destaca el reconeixement de l’eliminació de tota forma de comerç il·lícit de productes del tabac com un dels aspectes essencials del control del tabac a càrrec dels estats part. Entre elles que es pugui determinar l’origen del tabac, és a dir, la seva traçabilitat.

Preguntat a la roda de premsa posterior al consell de ministres, Eric Jover va indicar que voler adherir-se al conveni “demostra la nostra voluntat, independentment dels impactes econòmics en la comercialització del tabac, de ser responsables dels impactes sobre la salut del tabac”.

tracking