Salut

Físios i odontòlegs, a favor de regular l'accés

Els fisioterapeutes discrepen amb el ministre Martínez Benazet que hi hagi excés de professionals del sector

Físios i odontòlegs, a favor de regular l'accésARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els col·legis professionals de fisioteràpia i odontologia es posicionen a favor de regular l’accés als convenis amb la CASS. D’aquesta manera, el ministre de Sanitat, Joan Martínez Benazet, veu com els representants dels col·legiats aplaudeixen els canvis introduïts en el sistema públic de salut. La degana del Col·legi de Fisioterapeutes, Edit Rascagneres, va dir que “nosaltres ja vam avisar que seria un problema” en referència a l’accés il·limitat de professionals. Igualment des dels odontòlegs, van mostrar-se “encantats” i, com els fisioterapeutes, ja havien fet saber a Salut que la regulació anterior no era l’adequada.

Celine Diet, presidenta del Col·legi d’Odontòlegs, va més enllà i va parlar directament del ministre. En aquest sentit, Diet va dir que “és el primer ministre que treballa bé” i va plaudir que Martínez Benazet “almenys ens escolta”. També va dir que des del col·legi ja havien dit que el sistema provocava l’arribada de molts professionals de fora del país “sobretot espanyols, que pugen buscant clients i es troben encara amb una situació més saturada”.

Sobre la saturació del mercat andorrà d’odontòlegs, Diet va dir que la ràtio era molt més alta del que marcava l’Organització Mundial de la Salut. L’organisme internacional recomana un odontòleg per cada mil habitants; una situació que a Andorra és força més gran i provoca inflació.

Els ‘físios’ es reivindiquen

Em aquest punt, el de les ràtios, els col·legis professionals discrepen. Rascagneres, dels fisioterapeutes, va dir que no creia que sobressin professionals en el seu sector. En aquest sentit, la degana va afirmar que “en vint-i-cinc anys la fisioteràpia ha canviat molt. Ara s’arriba a fer molts més tractaments dels que es feien abans”.

Rascagneres també va dir que els fisioterapeutes, en els darrers disset anys, no havien augmentat les tarifes. Finalment, sobre les ràtios, la degana va indicar que no es podien tenir en compte les que marcava l’OMS ja que, “a la majoria de països la fisioteràpia no està coberta per la seguretat social i aquí a Andorra, sí”.

tracking