Nova pujada del preu del tabac a França, que s'apropa a 10 euros el paquet

A l’increment, que va entrar en vigor ahir, se’n afegiran dos més durant l’any vinent

Nova pujada del preu del tabac a França, que s'apropa a 10 euros el paquet

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El preu del paquet de tabac a França està cada cop més a prop dels 10 euros després que ahir entrés en vigor la darrera pujada dictada pel govern gal. L’increment en 50 cèntims d’euro deixa algunes marques per sobre dels nou, a l’espera de les dues pujades que l’executiu francès té previst l’any vinent per aconseguir la fita dels deu euros per paquet que es va marcar el ministeri de sanitat gal l’any 2017 per intentar reduir el nombre de fumadors i les malalties associades.

Marques com Marlboro han passat de costar 8,80 a 9,30 euros, Philip Morris de 8,60 a 9,10 euros, Camel de 8,60 a 9,10 euros, Lucky Strike vermell de 8,40 a 8,90 euros, Winston de 8,30 a 8,80 euros, i Gauloises rossos de 8,50 a 9 euros. Ja hi ha paquets de tabac, com el Gauloises negres, que a França ha superat la barrera dels 10 euros.

Cal recordar que a començament del mes de juliol del 2017, el primer ministre de França, Édouard Philippe, va anunciar la intenció del govern del president de la República, Emmanuel Macron, d’anar augmentant progressivament el preu del tabac fins que el paquet costés 10 euros l’any 2020. Una mesura que en el seu dia va indignar els venedors de tabac de l’Arieja, que consideraven que l’increment del preu del paquet comportaria un augment a la regió del contraban de tabac procedent d’Andorra.

L’executiu francès va justificar en el seu dia l’increment del tabac amb dades alienes i pròpies respecte a les conseqüències del tabaquisme. I és que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS), el tabac és la principal causa de mort evitable al món. El tabaquisme és responsable a França de 78.000 morts l’any. Són tantes com les que provoquen junts l’alcohol, els accidents de trànsit, els suïcidis, els homicidis i les drogues il·lícites.

El govern gal també justifica l’increment com una mesura que té com a finalitat disuadir les noves generacions del tabaquisme. “Els resultats són el que són. L’augment del preu del tabac significa que a dia d’avui cada cop hi ha menys joves que entren al tabaquisme”, deia fa pocs dies la ministre de Sanitat, Agnès Buzyn, que va anunciar que el govern reemborsarà els pedaços de nicotina per deixar de fumar.

SIS MESOS DE PRESÓ PER FER CONTRABAN

Funcionaris de duanes de França van detenir dissabte passat a un camí de muntanya un home d’origen magrebí poc després de creurar la frontera del Principat carregat amb una vintena de quilograms de cigarretes. L’home, que anava indocumentat, va ser jutat i condemnat dijous pel tribunal de la localitat francesa de Foix. Concretament, la justícia gal·la ha condemnat l’home a sis mesos de presó ferma per contraban de tabac provinent d’Andorra. Quan va ser aturat pels funcionaris de duanes francesos, l’home, que no té permís de residència a França però sí a Espanya, duia un farcell amb diversos cartrons de tabac. Resident sense papers a Tolosa, segons el tribunal de Foix, també va ser condemnat per contraban el 2014. La detenció de dissabte i posterior condemna és una més de les que sovintegen a la frontera entre Andorra i França i a l’Arieja des que en els darrers anys s’ha incrementat la col·laboració entre els dos països per lluitar contra el contraban.

tracking