Reportatge

Una mort 'eco-friendly'

Cada cop més les funeràries ofereixen opcions ecològiques amb el medi ambient per als que volen seguir sent sostenibles després de morir.

Una mort 'eco-friendly'ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Taüts que respecten el medi ambient, urnes biodegradables i materials ecològics. Aquestes són algunes de les demandes que fan les persones que organitzen el seu propi funeral, o el dels seus familiars, per poder seguir sent eco-friendly un cop deixen aquest món. Ho confirmen les dues empreses funeràries andorranes, que ofereixen aquests serveis tan de moda. Pere Marse­nyach, un dels col·laboradors de Pompes Fúnebres de les Valls, assegura que gairebé un 50% dels clients demanen aquestes opcions que respecten el medi ambient. “Hi ha taüts que no porten vernissos perjudicials, són vernissos a l’aigua que són molt neutres”, manifesta Marsenyach, que expressa que també s’utilitza fusta de paulònia, un material molt humit i molt ecològic.

En la mateixa línia, la gerent de Pompes Fúnebres Andorranes, Esperanza Somoza, assegura que s’utilitzen aquest tipus de taüts tant per a incineracions com per a enter­raments. Somoza explica que entre les opcions més ecològiques i les més tradicionals no hi ha gaire diferència de preu, quelcom que permet a les persones poder ser sostenibles fins i tot una vegada han traspassat. Quant a les urnes, existeixen recipients fets amb sal, sorra o argila, materials que són biodegradables que moltes vegades s’utilitzen per llançar les cendres al mar. D’altres opten per una urna vegetal, que inclou una llavor, i que permet plantar un arbre i fer-lo créixer allà on s’ha enter­rat l’urna, fent sorgir vida de nou. Somoza manifesta que des que hi ha forn crematori les urnes d’aquest tipus han estat sempre una opció bastant escollida per aquells clients que pensen en el futur del planeta.

tracking