TALL A la 
CS-310 

Tall a la CS-310 entre Anyós i l'Aldosa a causa d'una esllavissada sense danys personals. El trànsit s'ha desviat pel centre de la Massana

Fuga de la presó

El pres havia planejat la fugida de la Comella

El pres que es va escapar de la Comella va bloquejar la porta del pati amb uns jerseis per dificultar l’accés dels carcellers

El pres havia planejat la fugida de la Comella

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

José Luis Tribaldo no havia d’estar al mòdul d’ingrés que ocupava dimarts a la tarda quan va fugir del centre penitenciari. El reclús restava empresonat en espera de judici i havia d’ocupar una cel·la de preventius o un espai d’aïllament per haver provocat aldarulls reiteradament des que va entrar a la Comella al juny, l’últim divendres passat. No era, però, la primera vegada que el pres estava en aquesta zona i això li havia permès estudiar les peculiaritats del pati i planejar la fuga, segons les fonts consultades, que estimen que inclús hauria generat un nou incident perquè el tornessin a portar al mòdul S-1. Es va fer un gran tall amb una llauna conscient que té una malaltia infecciosa que pot contagiar, asse­nyalen les fonts, i va causar problemes al mòdul de preventius que van exigir l’entrada del grup d’intervenció de zeladors.

Una vegada conegut l’escenari Tribaldo, de 41 anys, va actuar “molt ràpid” per escapar en una seqüència que les gravacions de les càmeres revelen que s’inicia a les 16.30 hores, quan bloqueja la porta del pati amb uns jerseis per impedir que entrin els penitenciaris i guanyar temps mentre fugia, segons ha pogut saber el Diari. El reclús es va enfilar a una finestra per saltar a una altra del taller de dones i enganxar-se des d’allí a la teulada, pujar al pati de menors i saltar a l’entrada de visitants, per situar-se al carrer després de sortejar en tot el recorregut els filferros de les concertines dissenyades per dissuadir qui hi vulgui passar pel mal que pot fer-se, “i se la va jugar”. Una operativa que ha causat “sorpresa” a la Comella, tant per la velocitat de la fugida com per l’esforç que li va suposar, ja que les fonts consultades destaquen que no és una persona de complexió forta i que pateix una greu malaltia.

No era al lavabo

El carceller de la garita de vigilància es va adonar tocades les 17 hores que la porta del pati estava bloquejada i els agents hi van accedir “en grup” perquè és un intern conflictiu pensant inicialment que estava al lavabo. Va ser en descobrir que no hi era que es va alertar la policia i els mateixos penitenciaris, n’hi havia vuit de servei, van cercar per les teulades, el carrer i les zones del voltant sense resultat i es va activar el dispositiu policial que culminava amb la detenció del fugit a la llera del riu al pont del parc de la Serradora de Santa Coloma.

Tribaldo és un pres qualificat com a “problemàtic, conflictiu i agressiu” pel personal que el tracta. Ha requerit atenció mèdica perquè es va empassar una pila, s’ha autolesionat en més d’una ocasió i se li va trobar una xeringa feta d’un boli a la cel·la, i per als trasllats a l’hospital s’ha hagut de mobilitzar el grup d’intervenció de la policia, segons les fonts, que recorden que té un llarg historial delictiu a Espanya, des de molt jove, i una ordre de recerca pendent per furts.

La fugida de dimarts revela per als sindicats que a la presó cal més seguretat. “Hi hauria d’haver un sistema d’alarmes per detectar una evasió, per què no ha funcionat o per què no hi són”, s’interpel·lava Sergi Teixeira, president del Sindicat d’Agents Penitenciaris, per a qui l’escapada prové “d’una cadena d’errors humans, perquè és un pati que hem dit que és bastant vulnerable i els fets ho demostren, però no només els treballadors han fallat”, insistint que Tribaldo havia d’estar “en aïllament però ho decideix un metge i un psiquiatre que diuen que no perquè es pot autolesionar”. Per al president del Sindicat d’Institucions Penitenciàries, Joan Ramon Rodríguez, amb “un agent per a cada pati, perquè un no pot mirar els quatre alhora, un perímetre exterior i una torre de control no hauria passat”, alhora que va recalcar que “poso la mà al foc per la professionalitat dels companys i no veig responsabilitat de ningú perquè fan la feina amb rigorositat”, i apunta “un defecte estructural perquè és un edifici horitzontal i aquest pati té més risc”. Teixeira precisa que el fet que l’agent de la garita no tingui visibilitat directa de l’espai on es trobava Tribaldo “perquè ha de pujar unes escaletes per mirar”, que no tingui finestra per contactar amb els interns i el mur més baix del centre, com va avançar el Diari, dificulta la vigilància. “L’avís s’ha de fer per telèfon al centre de control de càmeres”, un punt on Rodríguez subratlla que dos agents controlen “entre 150 i 200 càmeres, a més atenen trucades i obren les portes i mirar una imatge fixa és complicat”.

Rodríguez i Teixeira confien que no hi hagi accions contra els agents i remarquen que a la presó “hi ha seguretat” i que la fuga ha de servir “per millorar”.

VALORACIÓ PSIQUIÀTRICA

El reclús fugit estava ahir a la tarda a l’hospital “pendent d’una valoració psiquiàtrica”, segons va informar el ministre Eric Jover després del consell de ministres. El pres restava sota custòdia de la policia, que disposa de 48 hores des del moment de l’arrest per posar-lo a disposició judicial. Jover va afirmar que no hi ha hagut dimissions ni del ministre d’Interior ni del director de la presó, que va ressaltar que no tenien constància del neguit sobre la seguretat del pati on estava Tribaldo, i va insistir que primer s’ha de saber què va passar i què va fallar amb la investigació que s’està fent.

ELS FETS

Jerseis per bloquejar la porta del pati va fer servir el pres per entorpir l’entrada dels agents que el seguirien en detectar que fugia.

Les concertines de filferro són alguns dels obstacles que va superar el reclús en el recorregut per les teulades per sortir de la presó.

Empassar-se una pila i autolesions amb talls han estat alguns dels incidents protagonitzats per Tribaldo que han provocat la separació dels altres interns.

El grup d’intervenció de la policia ha estat l’encarregat de fer els trasllats del reclús fugat a l’hospital pels conflictes que ha generat.

Els metges no havien autoritzat l’aïllament del pres perquè es podia autolesionar i pateix una malaltia greu que es pot contagiar.

Un pati vulnerable per la falta de visibilitat i perquè té un mur més baix.

El centre penitenciari de la Comella

El pres havia planejat la fugida de la Comella

El pres havia planejat la fugida de la Comella

tracking