Treball

Crítiques per la pujada del salari mínim

Consideren que s’haurien d’incrementar tots els sous, així com totes les pensions

Crítiques per la pujada del salari mínimARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els sindicats consideren electoralista la mesura del Govern d’apujar el salari mínim interprofessional abans de la celebració de les eleccions comunals, que tindran lloc el 15 de desembre. El secretari general de la Unió Sindical (USdA), Gabriel Ubach, considera que “hauria d’estar prohibit per llei, a dos mesos d’unes eleccions, anunciar aquestes mesures electoralistes”. El Govern va publicar l’increment del 3,2%, un augment amb efectes a 1 de gener que quadriplica l’IPC estimat i que es troba dins d’un paquet de mesures per tal d’incentivar el poder adquisitiu. L’executiu també va anunciar l’acció d’apujar les pensions més baixes en la mateixa línia que el salari mínim.

Segons Ubach, aquesta mesura “no soluciona res del problema i l’únic que fa és indignar la població” i alerta que ben aviat “tots cobrarem el salari mínim”. Des de l’USdA, Ubach demana una pujada de tots els salaris, així com totes les pensions. “Estem en un país on els salaris i pensions han estat congelats deu anys i la culpa d’avui dia és del Govern que va fer un pla de contenció i no va preveure com sortir d’aquest pou”, va explicar el secretari general de l’USdA, que posa en comparació un cop més els salaris al Principat amb el preu del lloguer així com el de compra d’habitatges, i recorda que l’augment del salari no ajuda a afrontar aquesta despesa ja que no va més enllà dels 30 euros. Ubach considera necessari que s’instauri la tretzena paga, així com mirar d’augmentar un 2,5% tots els salaris, i no només el mínim, per tal d’assolir l’objectiu d’incrementar-los un 10% al final de la legislatura.

En la mateixa línia es mou Guillem Fornieles, secretari general del Sindicat de Treballadors (SAT), que manifesta que “amb aquesta acció no se soluciona la pèrdua de capacitat de poder adquisitiu dels ciutadans”. “Fan volar coloms, penso que no és una política social”, assegura el secretari general del SAT, que lamenta que “no existeixi aquí l’estat social”. Fornieles alerta que la pèrdua de poder adquisitiu és molt ràpida ja que s’accelera l’increment del preu de l’alimentació, el combustible o el lloguer. “Molta gent que viu a Andorra ha d’anar-se’n a viure a Espanya pels preus de l’habitatge”, recorda. Fornieles planteja establir un sou per cada professió per fer que els treballadors, en condicions igualitàries, cobressin el mateix, tal com ja s’ha fet en algun sector.

tracking