Ministeri públic

Els delictes per violació pugen més del doble i passen de 5 a tretze

La fiscalia va registrar 13 delictes d’aquest tipus durant el passat any judicial, vuit més dels instruïts en fa dos

Els delictes per violació pugen més del doble i passen de 5 a tretze

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els delictes per agressió sexual constitutiva de violació van augmentar més del doble en el darrer any, i van passar de les cinc violacions registrades l’any judicial 2017-2018 a les 13 que s’han tractat en els darrers dotze mesos. Aquesta xifra s’extreu de la memòria de la fiscalia que divendres passat va presentar, durant l’acte d’obertura de l’any judicial, el fiscal general Alfons Alberca. D’aquesta manera, durant el darrer any judicial es van superar la desena de causes per violació per primer cop en l’última dècada. Així mateix, la memòria posa de manifest que, de forma general, els delictes contra la llibertat sexual també han augmentat, en aquest cas un 20% respecte a l’any anterior, ja que s’han instruït un total de 62 procediments. Els més nombrosos van ser els relacionats amb la pornografia, que han tingut un creixement important, en què han passat dels 6 casos als 19 en només un any. Destaquen també les agressions sexuals, que també s’han incrementat en el darrer any judicial. Al contrari, els delictes d’abús sexual sense consentiment i els d’assetjament sexual, els dos més nombrosos durant l’any judicial 2017-2018, són els que més han disminuït segons les dades de la fiscalia. En el cas de l’abús sexual sense consentiment, la fiscalia va instruir vuit casos menys en el darrer any, mentre que aquells delictes que obeeixen a l’assetjament sexual van disminuir en set.

L’augment registrat dels delictes contra la llibertat sexual també es veu reflectit en la xifra general de delictes contra les persones. Les conductes de maltractament han crescut un 12,7%, xifra que es tradueix en un increment de 31 casos més. El total de maltractaments arriba als 274 casos, que suposa la xifra més alta registrada en la darrera dècada. Els números de la resta de delictes es mantenen estables.

DELICTES CONTRA EL PATRIMONI

Segons va assenyalar el fiscal general durant l’obertura de l’any judicial, la criminalitat en el darrer any va augmentar. La raó que va posar de manifest Alberca és que cada cop hi ha més delictes que es persegueixen. Així, els delictes que suposen un percentatge més alt en el total de la criminalitat van ser aquells relacionats amb el patrimoni i l’ordre socioeconòmic, és a dir, delictes com robatoris, furts, apropiacions indegudes, estafes o ús indegut de targeta de crèdit. Aquests delictes suposen un 29,16% del conjunt de la delinqüència, dos punts per sobre en comparació amb l’any anterior.

En volum de casos instruïts, els delictes contra la salut pública són els següents més nombrosos. Tal com va assenyalar el mateix Alberca, aquests delictes representen un 28,8 per cent del total. Val a destacar aquells relacionats amb la venda, cessió i consum d’haixix i similar, que representen el 86,75% del total de casos de delictes contra la salut pública. És a dir, que durant el darrer any judicial es van registrar 1.767 procediments penals referits a l’haixix o marihuana, cosa que implica un augment del 45 per cent d’aquest tipus de delicte en comparació amb l’anterior any judicial.

Tot i que els delictes contra les persones van augmentar durant el darrer any, el seu pes dins de les dades totals de criminalitat ha disminuït. Val a destacar que, com l’any anterior, durant els darrers dotze mesos tampoc es va registrar cap homicidi. Finalment, els delictes contra la societat, és a dir, contra l’economia, la fe pública, la família, el treball i el medi ambient, han passat de representar un 12% a només tenir un pes del 5%.

Els delictes per violació pugen més del doble i passen de 5 a tretze

Els delictes per violació pugen més del doble i passen de 5 a tretze

Els delictes per violació pugen més del doble i passen de 5 a tretze

tracking