Societat

El Govern aposta per obrir un centre de suport per als malalts de càncer

El ministre de Salut destaca que haurà de sorgir d’una iniciativa privada i que s’haurà de buscar un “mecenes ”

El Govern aposta per obrir un centre de suport per als malalts de càncerFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’administració pública vol impulsar un centre de suport per als malalts de càncer, conegut com a centre d’atenció Maggie’s. Així ho va afirmar ahir el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, durant les conferències realitzades en el Dia mundial del Càncer de Mama a la Llacuna. “La meva voluntat és impulsar una iniciativa d’aquesta mena a Andorra, ja que penso que les pacients afectades es veurien reforçades i tindria un valor molt important per la dona”, va indicar Martínez Benazet.

El ministre també va explicar la tipologia d’aquestes infraestructures, que “són centres on es tracta tot l’entorn de la malaltia oncològica, des de les traves administratives que pot tenir un pacient, l’exercici que pot fer i tots aquells aspectes que poden ser relatius a l’alimentació de l’afectat fins a la psicooncologia”. Martínez Benazet va destacar que aquesta tipologia de centre “és d’iniciativa privada, fundacional o a través d’aportacions, i hem d’influir entre tots i buscar mecenes que ens ajudin a muntar un Kalida (nom del centre situat a Barcelona) o un Maggie’s Center”.

En la commemoració, el ministre va manifestar que els tractaments per superar la malaltia són molt importants, però també “hem de vetllar perquè puguem tenir a l’abast els millors centres professionals”, i sobretot, “per l’acompanyament de l’afectació emocional pel malalt i per l’entorn, la família”. En aquesta línia, Martínez Benazet va anunciar que s’està treballant en una “millora al voltant de l’acompanyament dels pacients en general que han de marxar fora d’Andorra, i concretament dels que s’han d’anar a fer radioteràpia”, i a més “a banda de millorar el concepte, també agilitzarà els tràmits administratius”. I va declarar que “serà una realitat en molt poc temps, a finals de novembre és probable que ho tinguem enllestit”, ja que “ho tenim molt avançat, tot i que ha de passar pel consell d’administració de la CASS i el Govern”.

Radioteràpia

Quant a la unitat de radioteràpia a l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, el ministre va apuntar que les coses estan canviant molt de pressa i cap a millor, “amb una disminució dels temps de tractament”. “Amb això, l’assessorament continu i una valoració, prendrem les millors decisions possibles per als pacients d’Andorra”, va expressar. I va indicar que “ho hem de meditar, valorar i ens hem de centrar en l’evolució de la radioteràpia”. El cap de Govern, Xavier Espot, va indicar que quan“tinguem novetats respecte als estudis que estem duent a terme donarem més informació”.

MOSAIC I POLSERES PEL CÀNCER DE MAMA EN EL PARTIT DEL MORABANC

Andorra la Vella. En el partit que es va celebrar ahir entre el MoraBanc i el San Pablo Burgos, el públic va fer un mosaic a partir de cartolines rosa que van col·locar a la graderia i es van vendre polseres de MaiPor pel Dia Mundial del Càncer de Mama. Andbank també va realitzar una classe de spinning per commemorar el dia.

tracking