benestar

El Cedre tindrà més auxiliars i amb jornades més curtes

Josep Maria Piqué entén la reticència als canvis però assegura que serà “un guany enorme”

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La residència sociosanitària El Cedre enceta una nova etapa amb l’objectiu d’adoptar, per als usuaris, un nou model d’atenció que ha de comportar canvis significatius en el funcionament i que tindran repercussió en el personal. Caldran més auxiliars i menys infermeres i les jornades laborals de les primeres, ara de 12 hores, seran més reduïdes.

Uns canvis que ja han provocat cert malestar i que la direcció del Servei Andorra d’Atenció Sanitària (SAAS) entén, ja que “tots els canvis tenen un punt de conflicte i la naturalesa humana és resistent al canvi, per la sensació de pèrdua de confort”, afirma el seu responsable, Josep Maria Piqué. Però Piqué assegura que si enceten el projecte és pel convenciment que serà per millorar. “No tenim cap mena de dubte i a més ens hem assessorat que al final serà un guany enorme per a les persones que hi ha a El Cedre.”

El nou model aposta per atendre les necessitats de cada usuari i que ja no hagin de seguir els mateixos horaris o les mateixes activitats que la resta. “Un exemple: tots els usuaris, i m’ho invento, s’han d’aixecar a les set del matí i a tots se’ls ha de dutxar. Doncs, no”, apunta Piqué. Per això, a cada resident se li farà un pla de vida perquè tot allò que faci s’adapti més al que feia abans a casa i a allò que li agradava. Piqué continua amb els exemples: “Vostè què feia a casa seva? M’agradava planxar. Doncs aquí ho podrà fer, o recollirà la roba i la plegarà.”

El nou model s’aplicarà de manera progressiva. La intenció és testar-ho primer en una planta de l’equipament. Però l’anàlisi feta ja ha permès constatar la repercussió sobre la plantilla. “Ens sobraran infermeres i ens faltaran auxiliars i s’hauran de canviar posicions, però no volem acomiadar ningú que faci la feina ben feta”, assegura el màxim responsable del SAAS. Les jornades de les auxiliars també patiran canvis. “Ara fan horaris de 12 hores, i horaris de 12 hores cuidant persones grans és dur, tant des del punt de vista físic com emocional”, exposa Piqué. Són unes jornades massa extenses que consideren que estan darrere del destacat nombre de baixes laborals que es donen. “La proposta és canviar-ho, fer horaris més reduïts, de set o vuit hores, amb caps de setmana lliures. Tenim mesures a favor del personal”, continua. No obstant això, afegeix, són conscients que hi haurà treballadors que ja tenen organitzada la seva vida en funció d’aquests torns i que seran “sensibles” per no imposar els canvis de cop i que hi hagi el menor impacte negatiu.

El director general del SAAS espera que “hi hagi soroll i queixes” però ja s’ha començat a fer pedagogia. “Hem començat un seguit de reunions amb els residents, les famílies, els nostres professionals, per anar-los explicant i anar-los portant al convenciment que el canvi serà bo.”

El Cedre tindrà més auxiliars i amb jornades més curtes

tracking