reportatge

Final d'un curs per a la recuperació de la pedra seca a Andorra

Una seixantena d’alumnes participen en el primer curs d’aplicació de la tècnica dividida en dos mòduls i supera les expectatives dels organitzadors

Final d'un curs per a la recuperació de la pedra seca a AndorraMartí Pons

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els organitzadors del primer curs d'Artesans de la Pedra Seca, que van dur a terme ahir al matí l'acte de cloenda a la zona d’Encodina, valoren positivament la participació dels més de 60 alumnes que hi ha hagut en la primera edició i es plantegen iniciar un segon curs l'any vinent. El projecte, que compta amb el suport de l'espai sociocultural Cal Pal i dels comuns d'Ordino i Encamp, vol continuar treballant perquè tots els alumnes, alguns dels quals vinculats a l’àmbit de la construcció, puguin obtenir un títol homologat i que la construcció de la pedra seca es pugui utilitzar en la millora de la xarxa viària del Principat.

Segons el cap de l’àrea de Béns Immobles del Govern d’Andorra, David Mas, potenciar els treballs amb aquesta tècnica “és una manera d'afegir-se a la tendència actual de fixar-se en aquest tipus de patrimoni. És un treball humil i que fins ara havia rebut poca atenció però que, gràcies a la distinció com a Patrimoni Cultural Immaterial de la UNESCO, cada vegada està tenint més reconeixement". A més, va afegir que amb la iniciació d’aquest curs “s’ha volgut donar a conèixer el patrimoni que tenim al nostre país, tant a persones locals com de fora. Pensàvem que tindríem una vintena de participants però han estat força més. I és que de fet, la primera formació, que s’ha dividit en dos mòduls, ha comptat amb un total de 62 alumnes, tots ells provinents d’àmbits laborals diferents. La primera es va fer a l'Orri del Cubil, entre Grau Roig i el pic del Cubil, mentre que la segona es va dur a terme a la zona de les cabanes d'Encodina, a Ordino, on els inscrits a la formació han elaborat tres cabanes amb la tècnica seca.

Per part del comú d’Ordino, el cònsol major, Josep Àngel Mortés, va considerar que l'impuls de la tècnica de la Pedra Seca és "un punt a favor més en el camí que duu a terme el comú per conservar el patrimoni, la natura i la biosfera". En la mateixa línia, el cònsol va assegurar que el comú continuarà al costat d'iniciatives com aquestes en les pròximes edicions, i va recalcar que s’espera que la participació parroquial en la proposta de conservació del patrimoni es tingui en compte per a la candidatura d'Ordino com a Territori de la Biosfera, presentada fa un mes a la UNESCO.

Amb el primer curs, els especialistes han redactat un seguit de conclusions sobre l’aplicació de la tècnica en construccions actuals i esperen que siguin estudiades pels ministeris de cara a futurs projectes.

Final d'un curs per a la recuperació de la pedra seca a Andorra

tracking