política

DA, Liberals i CC acusen el PS d'usar l'habitatge per electoralisme

La majoria del Govern apunta Rosa Gili, de qui manifesta que es postula com a candidata a cònsol major d’Escaldes

DA, Liberals i CC acusen el PS d'usar l'habitatge per electoralismeFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El ple del Consell General feia olor d’eleccions. Les comunals, que estan a poc més de dos mesos, comencen a deixar-se veure en els debats parlamentaris i els partits s’acusen de portar propostes al ple amb caire electoralista. Així va passar, especialment, amb la proposta de modificació de la Llei del fons de reserva de pensions, entrada a l’ordre del dia pel PS.

La socialdemòcrata Rosa Gili va defensar la importància d’abordar aquesta reforma, relacionant-la directament amb la problemàtica de l’habitatge. Gili, que en tot moment es va mostra oberta al diàleg, va admetre que la proposta de llei no volia “ser perfecta” i que es podia esmenar qualsevol dels àmbits. Els socialdemòcrates en la primera intervenció es van mostrar decebuts per la poca empatia del posicionament del Govern per la mesura. Terceravia li va donar suport, però admetent que caldria “girar la proposta com un mitjó”, encara que era necessari debatre-la.

Els partits que donen suport a la majoria van tancar files amb el Govern. En primer lloc, Carles Naudi va criticar que el PS intentés fer bandera de la problemàtica de l’habitatge afirmant que “l’habitatge ens preocupa a tots”. El portaveu de CC va remarcar i redundar en la idea que el fons de reserva de pensions no havia de servir per resoldre problemàtiques d’habitatge. Naudi va afegir que el fet d’entrar en el mercat immobiliari amb una inversió d’uns 190 milions d’euros podia distorsionar el mercat i “provar l’efecte contrari del que es pretén”. En la mateixa línia es va expressar el portaveu dels liberals. Ferran Costa va criticar que el PS “fa política a partir de fake news” i que la seva proposta no acabava de resoldre la problemàtica de l’habitatge. En el mateix sentit, Costa va admetre que caldria una amalgama de solucions.

Finalment, el grup majoritari del Govern tripartit, el dels demòcrates, va ser molt dur en les seves acusacions d’electoralisme al PS. El president del grup, Carles Enseñat, va dir que Rosa Gili “podia anar de cònsol major d’Escaldes” i va afirmar que la proposta havia estat presentada per ser rebutjada. Per la seva part, el ministre Jover va admetre que el fons de pensions podia ser una bona palanca de finançament, però que la proposta de llei socialdemòcrata “no hi ha per on agafar-la”.

Defensa de la regla d’or

La segona de les propostes de llei de la tarda va ser la modificació de la Llei d’estabilitat pressupostària, la coneguda com a regla d’or. Presentada per terceravia, va rebre la negativa de la majoria del Govern i el suport del PS. Josep Pintat va criticar l’excés de deute en les finances públiques.

La reducció del deute i el dèficit va ser un punt en comú en tots els oradors. Tot i això, la majoria va discrepar de com arribar-hi, defensant el bon funcionament de la regla d’or des de l’entrada en funcionament. El debat va mostrar un cop més la tensió entre el PS i Liberals.

ENGANXADA ENTRE PERE LÓPEZ I XAVIER ESPOT

Un dels moments més tensos del debat es va viure cap al final de la sessió. El cap de Govern, que s’havia absentat durant una estona per assistir a la recepció a l’ambaixada espanyola, va rebre les crítiques del president del grup del PS. López li va etzibar: “Ha pogut menjar alguna cosa? Aquí només parlàvem de deute i dèficit de l’Estat, coses banals.” Atesa aquesta al·lusió directa, el cap de Govern, Xavier Espot, va demanar la paraula i va afirmar que ell no baixaria a “aquest nivell de debat”. I López va contestar que era el cap de Govern qui menystenia el Consell General, absentant-se de la sessió.

tracking