justícia

La recusació del fiscal general pot ajornar la vista BPA

La recusació del fiscal general pot fer ajornar de nou el judici del ‘cas BPA’

La recusació del fiscal general pot ajornar la vista BPAFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La possibilitat d’una nova suspensió torna a planar per sobre del judici del cas Gao Ping, la primera de les causes vinculades a la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA). La causa seria la demanda de recusació del fiscal general, Alfons Alberca, presentada davant del Consell Superior de la Justícia (CSJ) per l’advocat Josep Antoni Silvestre, lletrat de quatre processats en el cas Gao Ping. El CSJ tenia previst ahir decidir sobre la recusació o com a molt tard dimecres de la setmana que ve. Finalment ho va fer ahir i el resultat va ser contrari als interessos de Silvestre, ja que es va decidir no recusar Alberca.

Amb el no del CSJ a la recusació, l’únic pas que es pot fer és presentar un recurs al Tribunal Constitucional (TC). Silvestre tindrà 13 dies hàbils per fer-ho un cop li sigui comunicada la decisió per part del CSJ i és aquest termini el que pot provocar la nova suspensió de la vista oral. El judici està previst que es reprengui dilluns 21 d’octubre i un cop resolta la recusació pel CSJ, el termini per presentar el recurs anirà més enllà de la data marcada per Corts per continuar amb la vista. Hi ha la possibilitat que es reprengui el judici i que al començament de la vista, en les qüestions prèvies, s’anunciï la presentació del recurs al TC i se’n demani la suspensió.

Silvestre va recusar el fiscal general en considerar que s’havia d’inhibir per ser el cunyat de la secretària general del Govern, Ester Fenoll, i estar l’executiu personat a la causa. El CSJ ha decidit no acceptar la recusació pel fet que el ministeri públic no és un jutge, sinó una part més de la causa. Considera que fer-ho “seria jurídicament impossible si al dret existís l’impossible”.

D’altra banda, ja s’ha resolt l’incident que va provocar la suspensió del judici el 16 de setembre després d’un any i mig aturat. Els hereus de Melània Zamora, personada a la causa com a actora civil i mare de Xavier Espot, ja es coneixen oficialment i han acceptat el testament.

DEMANDA CONTRA EL COL·LEGI D'ADVOCATS

La secció administrativa del Tribunal de Batlles ha admès a tràmit la demanda presentada pel lletrat Josep Antoni Silvestre contra el Col·legi d’Advocats, segons va publicar ahir el Butlletí Oficial del Principat d’Andorra. La causa es va iniciar per la negativa de l’ens professional a atorgar-li l’empara que va demanar després de l’enfrontament que va tenir amb el president del Tribunal de Corts, Josep Maria Pijuan, als passadissos de la Batllia i que va acabar amb la recusació del magistrat com a integrant i president del tribunal que ha de jutjar la primera causa vinculada al cas BPA. A part de negar-li l’empara, el Col·legi d’Advocats va fer silenci administratiu quan Silvestre va presentar recurs contra aquesta decisió. Davant d’això, va decidir presentar la demanda ara admesa a tràmit.

tracking