L'Institut de l'Habitatge fixarà uns preus de referència per evitar abusos

Una de les missions del futur Institut de l’Habitatge serà fixar la mitjana dels lloguers per zones i tipus de pis, una mesura per evitar augments desmesurats

L'Institut de l'Habitatge fixarà uns preus de referència per evitar abusosSFG

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El futur Institut de l’Habitatge s’articularà el primer trimestre del 2020. Serà un ens lligat al Govern que tindrà entre les seves missions ocupar-se d’elaborar un índex de preus de referència del mercat de lloguer, recopilant totes les dades per zones i tipus d’habitatge. Per fer aquest treball serà cabdal el recurs administratiu que es crearà perquè s’hi dipositin tots els contractes de lloguer. I què es pretén amb aquest índex de referència? El ministre d’Afers Socials i Habitatge, Víctor Filloy, va assenyalar que ha de ser una eina efectiva per evitar els abusos en els preus. L’índex serà públic, de manera que el llogater podrà saber quan un propietari li demana un arrendament excessiu tenint en compte la mitjana per zona i tipus de pis. Per als mateixos amos també ha de suposar un fre, encara que no significarà cap obligació. L’Institut de l’Habitatge també proposarà polítiques i està previst que sigui l’ens gestor del fons publicoprivat que ha d’impulsar la construcció i la rehabilitació d’immobles destinat al lloguer social.

La de l’Institut de l’Habitatge va ser una de les mesures per frenar la problemàtica del preu dels lloguers que va exposar el ministre en la roda de premsa posterior al consell de ministres. També va detallar com quedaran les excepcions a la congelació dels preus, que s’aprovaran a través d’una Llei de mesures urgents que, va avançar, inclourà algun aspecte més que el de l’habitatge. La pròr­roga dels contractes extingits i de la congelació no s’aplicarà per als propietaris que vulguin recuperar el pis per a ús propi, com ja s’havia explicat, ni tampoc per als que s’avinguin a cedir-lo al Govern per a ús social, ni tampoc per als immobles amb una superfície superior a 200 metres quadrats, en considerar-se que són de luxe.

Més exempcions

També com s’havia avançat, podran aplicar increments superiors al de l’IPC aquells propietaris que hagin fet obres de millora i els que no ho hagin fet els darrers tres anys. Això canvia respecte al que es va anunciar inicialment (eren cinc anys). L’IPC dels tres anys es podrà aplicar retroactivament però sota la condició que es renovi el contracte amb el llogater cinc anys més.

Filloy va defensar, especialment respecte al fet que el propietari podrà recuperar el pis si al·lega que és per a ús propi o un familiar, que hi haurà el blindatge suficient per evitar el frau. Va especificar que l’arrendador haurà de garantir l’ús de l’immoble amb aquesta finalitat per un període mínim de cinc anys. El mecanisme de control serà “la pròpia llei” i si se’n fa “un mal ús” hi haurà les corresponents conseqüències legals, va exposar el ministre.

Més mesures

El consell de ministres va aprovar la nova convocatòria d’ajuts al pagament de l’habitatge de lloguer, que es podran sol·licitar entre el 21 d’octubre i el 22 de novembre, i als quals es destinarà una partida d’1,9 milions. Filloy va destacar la importància d’uns ajuts que es concedeixen des de fa anys i que eviten “situacions de precarietat futures”. Va apuntar que per a la nova convocatòria es mantenen vigents les mesures de flexibilització implementades ja des del 2017 perquè se’n puguin beneficiar el màxim de famílies, com ara l’eliminació de l’obligatorietat de no tenir deutes amb l’administració. Als ajuts a l’habitatge se sumaran els ajuts a l’emancipació, per als quals, va avançar el ministre Portaveu, Eric Jover, hi haurà una partida en el pressupost del 2020. No es van donar més detalls, però, d’una de les propostes estrella del programa electoral de Liberals. En l’àmbit dels ajuts també s’incrementaran els del programa Renova, de rehabilitació d’habitatges.

Finalment, el ministre d’Afers Socials va destacar que la futura llei d’edificació ha d’incloure incentius per a les promocions destinades al lloguer, que els propers mesos es vol signar ja amb algun comú un conveni de cessió de ter­reny per construir habitatge social i que s’impulsarà una oficina d’atenció ciutadana que oferirà ajuda i informació sobre temes d’habitatge.

MESURES

1 Rescissió

El propietari cedeix el pis al Govern

Un propietari no estarà obligat a renovar el contracte si al·lega que necessita el pis per a ús familiar però també si acorda cedir-lo al Govern perquè el dediqui a un ús social.

2 Increments

Més de l’ipc si no s’ha apujat

El Govern modifica el termini inicialment plantejat i podran apujar el lloguer més de l’IPC els propietaris que no ho hagin fet els últims tres anys.

3 Congelació

Queden fora els pisos de luxe

Els pisos de més de 200 metres quadrats queden fora de la congelació del preu de l’arrendament. El Govern va precisar que no compten zones exteriors ni pàrquings.

4 Pagament

1,9 milions destinats a ajuts

L’executiu va validar ahir una nova convocatòria d’ajuts al lloguer amb una partida d’1,9 milions. El 2020 s’impulsaran ajuts a l’emancipació.

5 Terrenys

Convenis de cessió properament

Un dels objectius del Govern és tancar aviat amb algun comú la cessió de terrenys per construir habitatge social. També es vol incentivar la construcció a través de la llei d’edificació.

6 assessorament

Oficina d’atenció ciutadana

L’administració també vol millorar la informació que té la ciutadania i per això impulsarà una oficina d’atenció que oferirà ajuda en temes d’habitatge.

ALTRES ACORDS

S’aprova el calendari de rebaixes d’hivern. Del 13 al 19 de desembre els establiments podran dur a terme les privades, destinats a clients fidels, i el 20 s’iniciaran les generals.

Resolució d’una nova subhasta de deute públic per valor de 100 milions. La demanda havia ascendit a 342 milions i es va haver de procedir a subhasta.

L’executiu adjudica el projecte per dur a terme els treballs de protecció a la zona de la Portalada. El durà a terme l’agrupació Suport/Euroconsult per 77.000 euros.

Convocatòria per obtenir una beca per estudiar un màster al Collège d’Europe. L’ajut econòmic és de 25.000 euros.

tracking