Comerç

El comerç reclama que les compres amb 'tax free' paguin IGI

Els empresaris asseguren que el problema rau en la falta de comunicació entre les dues duanes i que s’hauria de trobar un sistema àgil de notificació

El comerç reclama que les compres amb 'tax free' paguin IGIArxiu

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els comerciants demanen aplicar l’IGI als productes amb tax free provinents d’Espanya. “Es descompta l’IVA i no entren els impostos andorrans, tenim moltes queixes de comerciants”, va afirmar Gerard Cadena, president de la Confederació Empresarial (CEA). Els empresaris asseguren que el problema rau en la falta de comunicació entre la duana espanyola i l’andorrana, i que s’hauria de trobar un sistema àgil de notificació. El sector comercial també reitera que s’elimini el límit de 300 euros per declarar a la duana, i s’implementi el 4,5% d’IGI a tota mena de compra. “A partir del límit s’hauria de fer una revisió, una valoració global per part del Govern perquè no sé si la gent declara l’entrada aquests productes”, va remarcar Pilar Escalé, directora de la Cambra de comerç.

En l’informe econòmic que va presentar la Cambra, s’exposava que aquesta pràctica cada cop és més habitual entre la població, i va en detriment dels ingressos públics de l’executiu, i també perjudica el sector comercial del país. I que la implantació de centres comercials fora, i a prop, de les fronteres és un fet que sembla que anirà en augment, a causa de l’avantatge que suposa desgravar l’IVA, en molts casos, sense efectuar la corresponent declaració fiscal d’entrada a Andorra. “Creiem que ha de tenir un control per part del Govern, que s’ha de mirar que es pot fer amb això per trobar una solució”, va senyalar Escalé. Tanmateix, Cadena va reiterar que “això es tractarà dintre d’uns acords duaners que s’implementaran en el moment de fer l’acord d’associació amb la Unió Europea. Des del Govern ja en són conscients, i em consta que ara mateix ja si està treballant, però és un tema tècnic”. I va afegir que, “amb el costat francés això no passa, hi ha més comunicació, ja que les duanes estan juntes”

Sector comercial

Des del sector comercial del Principat, aquest fet és una problemàtica constant que cada dia va en augment. “Ens hem de fer un plantejament seriós per aconseguir que la gent es quedi a comprar a Andorra i no a fora, ja que si tenim en compte el volum de compres, és elevadíssim”, va lamentar Anna Riberaygua, presidenta de l’Associació de comerciants del centre històric. Des de l’Associació de comerciants del Fener Boulevar, Joan Babot va afirmar que “sempre hem defensat que la ciutadania es quedi a comprar aquí, que consumeixin a casa”. Antoni Miralles, el director d’Andorra 2000, també va considerar inacceptable la situació pel que fa als impostos. “El que no poden fer és estalviar-se els impostos espanyols i també els d’aquí, al·legant que venim d’Espanya. Aquest fet perjudica el sistema del benestar estatal, i juga en detriment dels comerços locals.”

D’altra banda, Miralles, va destacar que no resulta un fet aïllat i es pot considerar una situació normal. “Tota la ciutadania no és rica, i és comprensible que busquin opcions per estalviar, busquen la manera. Indubtablement, si tens una alternativa de compra fora del país que et dóna una resposta diferent de la que tens al país, tens una arma competitiva”. Riberaygua també va argumentar que tenint en compte el canvi global de mentalitat en els hàbits de compra, “tots hauríem de fer una reflexió molt profunda i buscar solucions.”

Mesures

Els comerciants plantegen algunes mesures en detriment de la compra a l’estranger. “En primer lloc, pel que fa als consumidors, s’ha de promoure que siguin responsables i coherents amb les seves compres, perquè per estalviar quatre duros estem arruinant el petit comerç local i comporta grans conseqüències a llarg termini, i en segon, des de l’associació hem de pensar com i què podem fer perquè la gent vingui a comprar aquí i no vagi a fora”, va matisar Riberaygua.

Tal com va indicar Miralles, la millor solució seria trobar la fórmula de ser més eficients i productius per evitar que baixin a la Seu a comprar. “Aquí hem de ser més competitius i hàbils, per una banda competir en la mateixa línia a través d’ofertes, campanyes, etcètera; i per l’altra donar resposta a les demandes i exigències dels consumidors. El que fa la gent és atreure, hem de mantenir el producte més barat dintre del possible, ser competitius al cap i a la fi”. I va afegir que “és un problema que no canviarà gaire a curt termini, i que tots ens hem d’alienar per fer confluir una solució i combatre els problemes que se’ns presenten avui en dia”.

Per a Babot, frenar aquesta situació serà difícil. “Si nosaltres pretenem el lliure comerç i la lliure circulació no podem posar traves a la ciutadania perquè vagin a comprar allà on vulguin”, va declarar.

tracking