La col·laboració dels països veïns serà fonamental per a l'economia circular

La CEA aposta per avançar cap aquest model per tal d’impulsar l’economia del Principat

La col·laboració dels països veïns serà fonamental per a l'economia circular

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

“Andorra es pot convertir en el paradís de l'economia circular”, afirmava ahir el president de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), Gerard Cadena. L'agrupació d'empresaris va organitzar una sessió informativa sobre l’economia circular en el sector de la construcció en preparatòria de la Taula d'Economia Circular amb Ignasi Cubiñà, cofundador i Director d’Eco Intelligent Growth, per fomentar la transició cap aquest model, basat en l'aprofitament dels residus entre empreses per tal d’afavorir el reciclatge de materials en el procés de producció.

Una fita possible

“Evidentment tenim les nostres mancances perquè el país és molt petit i depèn de quins tractaments de residus no els podem fer aquí, però els processos d'economia circular també inclouran els països del nostre voltant”, afirmava Cadena en relació amb les possibilitats del país d’adoptar aquest model. Per la seva banda, Cubiñà explicava que la mida del país no és en cap cas un problema, ja que "l'economia circular és adaptable a qualsevol context, sempre que tinguis bons actors. El seu major potencial és el de relacionar les persones".

“Aquest és un model fonamental per a una economia sana, ja que t’obliga a fer preguntes que no t’havies fet fins ara. Tota la innovació parteix de fer-te preguntes diferents”, continuava Cubiñà. En aquest sentit, va apostar per una fiscalitat positiva per afavorir el reciclatge de recursos, “hem de passar de taxar el que aporta valor, com el treball, a taxar el que no n’aporta, com l’ús energies fòssils. O a taxar l’ús de matèries primeres verges no reutilitzables a no taxar aquells materials ben dissenyats que tenen més d’una vida”.

“Des de la CEA intentem fomentar aquesta transició per afavorir al màxim l’optimització i reduir la quantitat de residus”, explicava Cadena, destacant els beneficis de crear sinergies entre empreses i revaloritzar el que abans eren escombraries en materials de valor per a l’empresari.

tracking