justícia

El TC tomba el recurs de 14 acusats de BPA per canviar els jutges

Van presentar dos escrits on demanaven que es renovés la sala que jutjarà la primera de les causes de BPA per estar “contaminada”

El TC tomba el recurs de 14 acusats de BPA per canviar els jutgesFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Constitucional (TC) no ha admès a tràmit dos recursos d’empara presentats per catorze dels processats en el cas Gao Ping, entre els quals l’ex-conseller delegat de BPA Joan Pau Miquel. Els acusats consideraven que diversos autes dictats pel Tribunal de Corts i la sala penal del Superior vulneraven el seu dret a la justícia constitucional, a un tribunal imparcial i a un procés degut.

Demanaven al Constitucional que en cas d’haver estar reconeguda la vulneració dels seus drets fonamentals es declarés que la composició del Tribunal de Corts que està jutjant la primera de les causes relacionades amb la intervenció de BPA està “contaminada” i es procedís a renovar els magistrats. Consideren que dos dels tres magistrats, Enric Anglada i Concepció Barón, han de deixar el tribunal a causa de la recusació de qui va ser primer president i ponent, Josep Maria Pijuan, i perquè mentre estava al front de la causa es va decidir sobre molts aspectes del procés.

El primer dels recursos d’empara –el TC va decidir acumular-los en un de sol– és contra l’aute del 29 d’abril de Corts. En aquest cas, el tribunal havia decidit no admetre a tràmit dos incidents de nul·litat d’actuacions previs presentats contra la decisió del president de Corts, Josep Maria Pijuan, de nomenar Jacques Richiardi com a magistrat per completar la tripleta de jutges, i contra la decisió de Corts d’assenyalar les dates del judici oral. Aquest primer recurs d’empara també anava contra la sala penal del Superior que va decidir no admetre a tràmit els recursos presentats per la decisió de Corts de desestimar els incidents de nul·litat d’actuacions. En aquest cas, demanaven al TC que es retrotragués el procediment fins a la inadmissió a tràmit de l’incident de nul·litat d’actuacions.

El segon recurs d’empara és contra un aute del 2 de maig de Corts i un del 17 de juny del Superior contraris a admetre a tràmit dos incidents de nul·litat d’actuacions. És en aquest cas quan es demanava l’expulsió dels dos magistrats per entendre que de mantenir-los es vulneraven els drets fonamentals dels processats.

El TC, en aquest cas, ha hagut de decidir si la interpretació feta per Corts i el Superior de dos articles de la Llei de procediments judicials emprats per aquests tribunals per denegar les peticions dels acusats és inconstitucional. El TC ha considerat que les decisions de les dues sales respecten els drets dels processats.

LA BATLLIA DEMANA LES ESCOLTES DE CAMPOS

La Batllia de guàrdia va remetre ahir un escrit a totes les parts relacionades amb el cas Gao Ping, la primera de les causes relacionades amb la intervenció de Banca Privada d’Andorra (BPA), perquè els retornin les còpies corresponents a les escoltes realitzades per Espanya a Javier Campos Tomàs i els quinze CD que contenen intervencions telefòniques. Ho va fer per donar compliment a la resolució del Tribunal Constitucional que va fixar que com que s’havien fet per una autoritats judicial estrangera en el marc d’una altra causa (Clotilde sobre la màfia russa a Lloret) no podien estar incloses en el cas BPA. La demanda de la Batllia arriba uns dies després que un dels advocats defensors, Josep Antoni Silvestre, denunciés que ho havia intentat tornar sense èxit al Tribunal de Corts.

tracking