Les estacions lloguen edificis per allotjar temporers

Les societats gestores de les pistes fan d’intermediaris amb immobiliàries i hotels per facilitar la col·locació dels treballadors

Les estacions lloguen edificis per allotjar temporersARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les estacions d’esquí lloguen edificis per oferir allotjament als temporers que venen a treballar al país a l’hivern. “A Ensisa tenim un edifici llogat des de fa tres temporades, comptant aquesta, amb un total de 75 places, i a dia d’avui ja el tenim quasi complet”, va assenyalar la responsable de recursos humans d’Ensisa, Rosa Rubio. Des de Saetde, Sílvia Barrios també va indicar que “tenim pisos que hem llogat, una quinzena, i també tenim un hotel que hem arrendat a Encamp amb un centenar de places”. Tanmateix, Mònica Garcia, responsable de rescursos humans de Vallnord, va matisar que l’empresa “ofereix un nombre de places petit, una trentena”, i que tenen “unes quantes places en pisos turístics a Andorra la Vella, Ordino i a la Massana”.

Etiquetes:

Les societats gestores de les estacions d’esquí també fan d’intermediaris amb immobiliàries i hotels per facilitar la col·locació del personal. “L’any passat vam fer d’intermediaris amb propietaris, immobiliàries i hotels comercials, ens oferim i fem d’interventors”, va afirmar la responsable. Saetde va anunciar, que “tindrem pisos al Pas de la Casa, de moment ja hem demanat la concessió del concurs”.

Inversions

Les inversions de capital que han de fer les companyies per garantir l’allotjament dels treballadors cada vegada suposen més despesa per la falta d’habitatge que hi ha actualment. “No hi ha oferta suficient, i nosaltres hem de fer inversions importants per fer de garantia amb les immobiliàries. Destinem una part important del pressupost de recursos humans per garantir l’allotjament i avançar dispositius fins que la persona arriba al país”, va assenyalar Rubio. També va afegir que, “hem de tenir en compte que els edificis propis també generen una despesa anual que les empreses assumim”. Rubio també va destacar que “en tema transport les empreses també posen busos per portar el personal, a l’hora d’obrir comptes també els facilitem la gestió abonant una petita suma a l’entitat bancària, i amb els papers d’immigració també els portem nosaltres”.

Problemàtica

“L’auge dels pisos turístics en els últims anys ha fet tornar la problemàtica. Abans teníem un bloc llogat i el vam acabar deixant perquè hi havia més oferta d’habitatge, però en els últims anys ha tornat, aquells pisos de lloguer han passat a ser turístics”, va denunciar Rubio. L’altra problemàtica en què es troben les empreses és amb aquells treballadors que venen per primera vegada i no aconsegueixen trobar on viure. “Els nous temporers no troben allotjament, però el problema més gran el troben a l’hora d’aterrar”, va manifestar Garcia.

La responsable d’Ensisa també va assegurar que un altre dels conflictes “és que en els últims anys, ens trobem amb gent que ja ha llogat un pis però encara no té feina, i si no li podem oferir un contracte en cap estació, doncs la persona ha d’acabar marxant del país, i llavors ens trobem que al gener sí que tornen a quedar habitacions buides”. Una altra de les denúncies de les estacions és, segons Rubio, “la falsa imatge que viuen 25 persones en un pis, que el trencaran, i això no és cert, paguen justos per pecadors”.

tracking