Allotjament temporada

Temporers, de nou sense habitatge

Els treballadors que es desplacen a l’hivern hauran de tornar a fer mans i mànigues per poder trobar casa

Temporers, de nou sense habitatge

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La situació dels temporers que venen al Principat durant la temporada d’hivern per treballar a les pistes d’esquí cada d’any empitjora més. Els treballadors hauran de tornar a fer mans i mànigues per trobar on allotjar-se sense deixar-s’hi tot el sou. “Hi ha propietaris i immobiliàries que demanen fins a 6.000 euros la temporada per avançat”, va denunciar Gustavo Íñigo, administrador d’una pàgina de Facebook anomenada Argentinos en Andorra info de 10 i propietari d’un establiment de restauració a la Massana. “Em trobo amb molta gent que ve amb feina, no troben un lloc on viure, i han de tornar a marxar. El tema de l’habitatge segueix igual o pitjor, cada temporada va canviant perquè hi ha diferents situacions, però les condicions segueixen sent nefastes”, va senyalar.

Durant l’última setmana les entrades a la pàgina de Facebook han augmentat de forma desorbitada i s’han publicat més de vint anuncis al grup que administra Íñigo. Les persones que venen a treballar al país arriben amb un problema econòmic de fons, fet que no els permet poder invertir gaires diners en l’allotjament. “La gent ve amb un problema, la situació al país d’origen, normalment Argentina, cada dia és més complicada, i arriben aquí amb 2.000 euros, una quantitat insuficient amb les condicions que demanen per aconseguir allotjament”, va destacar Íñigo. “Hi ha gent dormint en un sofà, llogant una plaça en un llit de matrimoni, vuit o nou persones vivint en un pis de dues habitacions, la situació és intolerable”, va anunciar. Els salaris mínims i que les despeses cada any augmenten provoca que molts temporers no repeteixin la campanya l’any vinent. “Molts no repeteixen, paguen un pis durant sis mesos quan només en treballen quatre, més les despeses, a molts no els compensa i prefereixen buscar una altra cosa”, va explicar.

Sector immobiliari

Les immobiliàries afirmen que no els és rentable tenir pisos que només es poden llogar pocs mesos a l’any. “És un problema molt difícil d’abordar per al sector immobiliari, ja que tenir uns productes als quals només es pot treure rendibilitat durant uns pocs mesos a l’any no és eficient”, va argumentar Jordi Galobardas, president del Col·legi d’Agents i Gestors Immobiliaris (AGIA). En els últims anys de crisi “ha tingut la solució perquè hi havia una sobreoferta de pisos per llogar i per tant es col·locaven, però en situacions normals sempre tindrem aquest problema”, va afegir.

Des de l’AGIA creuen que “probablement les pistes d’esquí són les que s’haurien d’implicar més en la solució del problema de l’habitatge temporal dels seus empleats”, va manifestar Galobardas. Tanmateix, des del col·legi no tenen la constància que els preus augmentin durant la campanya hivernal. “El mercat és molt gran, nosaltres pensem que la majoria de propietaris no estan fent aquestes pujades exagerades”, tot i que va afirmar “que pugin en certa manera és lògic, ja que el mercat ja porta cap a aquí”. Sobretot, tenint en compte que “el sector va estar estabilitzat i fins i tot alguns van arribar a abaixar els preus”, llavors, “és normal que ara que hi ha hagut una recuperació econòmica i immobiliària, hi hagi una certa pujada del cost dels lloguers”, va remarcar.

tracking