x

Ens agradaria enviar-te les notificacions per a les últimes notícies i novetats

PERMETRE
NO, GRÀCIES
Compartir
Accedir
Subscriu-te Iniciar sessió
Buscar
DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA DIARI D'ANDORRA
DIARI TV MUSIK
INSTITUCIONS

Macron remarca que el futur passa per l'acord amb la UE

El Copríncep francès ha subratllat en el discurs a Casa de la Vall que l'acord d'associació és una oportunitat per al Principat 
Macron a l'arribada al comú de la capital

Macron remarca que el futur passa per l'acord amb la UE

Macron a l'arribada al comú de la capital

Fernando Galindo
Emmanuel Macron ha saludat desenes d'escolars a Ordino

Macron remarca que el futur passa per l'acord amb la UE

Emmanuel Macron ha saludat desenes d'escolars a Ordino

Fernando Galindo
El Copríncep francès durant el discus a Casa de la Vall

Macron remarca que el futur passa per l'acord amb la UE

El Copríncep francès durant el discus a Casa de la Vall

Fernando Galindo
Macron a l'arribada a Casa de la Vall

Macron arriba a Casa de la Vall

Macron a l'arribada a Casa de la Vall

Fernando Galindo
Macron saluda el públic que l'ha rebut a Encamp

Macron visita Sant Julià

Macron saluda el públic que l'ha rebut a Encamp

Eva Bosch
El Copríncep parla amb els escolars que l'han rebut a Canillo

Macron arriba a Canillo

El Copríncep parla amb els escolars que l'han rebut a Canillo

Fernando Galindo
El Copríncep francès ha saludat als ciutadans que l'esperaven a les portes del comú

Macron arriba a Canillo

El Copríncep francès s'ha mostrat molt proper amb els ciutadans que l'esperaven a les portes del comú

Alexandra Muratet
Actualitzada 13/09/2019 a les 20:01
El Copríncep francès, Emmanuel Macron, tanca l'estada al país amb l'acte públic a la plaça del Poble que s'ha retardat més de dues hores sobre l'horari previst particularment per la gran estona que està dedicant a saludar a la ciutadania. La cita institucional central del matí ha estat el discurs a Casa de la Vall on ha defensat l'acord d'associació amb la Unió Europea com eix de futur per al Principat i ha assegurat que Andorra "no ha de tenir por" a l'acostament perquè no representa cap pèrdua de sobirania ni d'identitat com no ho ha estat per a França ni per a cap altre país, en la sessió institucional celebrada amb motiu de la visita del Copríncep que també s'ha referit a l'avortament. Ho ha fet a preguntes dels periodistes i ha respost que ell està al país com a Copríncep i que aquest és un assumpte intern del Govern alhora que ha puntualitzat que fa uns mesos hi ha hagut eleccions i la formació més votada té un posicionament molt concret respecte la interrupció de l'embaràs i ha afegit que els hospitals francesos estan oberts a les dones del Principat que vulguin interrompre la gestació. 
En la sessió a Casa de la Vall Macron ha manifestat que com a europeista convençut considera que el Principat ha de continuar el camí cap a Europa "perquè és una oportunitat i està ple d'avantatges" i ha ressaltat que les negociacions no seran fàcils i que Andorra haurà de fer reformes per a l'acostament a la Unió Europea perquè els beneficis que comporta l'acord també exigeixen canvis al país. El Copríncep ha subratllat la necessitat d'abordar reformes internes en l'àmbit econòmic, en el sistema de pensions, en salaris i en l'àmbit sanitari.

Macron ha fet un repàs a l'històric del Coprincipat que ha assegurat ell el recull i que per això planteja la necessitat de recuperar l'equilibri en les relacions d'Andorra amb Espanya i França i ha destacat que cal restablir el pes en l'economia i l'educació que tenia França. El president de la República Francesa ha emfatitzat que el país se'n sortirà per assolir els objectius de futur i que igual que França està al cor dels andorrans "part d'Andorra està al cor dels francesos" i que el Principat pot comptar "amb el meu suport" alhora que s'ha proclamat "amic d'Andorra".
La intervenció de Macron ha estat precedida per la de la síndica general, Roser Suñé, que ha assenyalat que espera que l'estada al Principat li serveixi a Macron per copsar l'estima dels andorrans per les seves institucions, entre elles els coprínceps, i ha recalcat que el Coprincipat "ha estat clau en el manteniment de la sobirania i ens confereix seguretat". Macron ha mantingut abans una reunió privada amb el Copríncep episcopal a Casa de la Vall on ha arribat passat el migdia i ha saludat els representants de tots les institucions, els consellers, els ministres i els cònsols.

El Copríncep s'ha mostrat molt proper a la ciutadania i ha trencat el protocol en la visita a totes les parròquies dedicant bona part de l'estada a saludar el públic aplegat a les portes dels comuns, especialment escolars, on ha respost als comentaris que l'han fet, ha signat autògrafs a les banderes del Principat amb les que l'han rebut i s'ha fet fotos amb qui l'ha demanat. El tram des de la Casa Museu d'Areny Plandolit, on ha dinat amb les autoritats, fins al comú d'Ordino ha estat particularment intens en el contacte amb la ciutadania ja que el Copríncep ha saludat a centenars de persones que l'esperaven a les dues bandes del carrer i s'ha fet moltes fotos de grup amb els infants que han hagut d'esperar més d'una hora l'arribada de Macron. Escenes similars s'han repetit a l'entorn de l'antic comú de la Massana, al voltant del d'Escaldes i al d'Andorra la Vella.
El Copríncep francès ha visitat tres parròquies al matí. L'última Sant Julià de Lòria on ha saludat els cònsols, la corporació actual i els excaps de Govern Òscar Ribas i Albert Pintat. El cònsol lauredià, Josep Miquel Vila, ha fet un repàs a les tradicions i la història del país i ha fet una defensa de la institució del Coprincipat i ha recalcat que la importància del moment actual en el qual els coprínceps són una garantia de futur. Macron ha respost al cònsol que "el futur no ha de fer por" perquè ha manifestat que "el farem junts i estaré al vostre costat" i ha destacat les especificitats històriques i culturals de Sant Julià, com el conreu de tabac o ser la seu de la Universitat.

L'estada oficial del president francès a Andorra ha començat amb la visita al comú de Canillo on ha arribat poc abans de dos quarts de deu del matí i ja ha fet l'acte previst també al comú d'Encamp. Macron ha estat rebut a Canillo pels cònsols Josep Mandicó i David Palmitjavila i ha arribat acompanyat del cap de Govern, Xavier Espot, i la síndica general, Roser Suñé. Mandicó ha destacat les relacions de bon veïnatge entre Canillo i el sud de França i la importància de l'ensenyament francès a la parròquia que permet el coneixement de la llengua i ha subratllat el que suposa que Macron visiti Andorra. El Copríncep ha remarcat el respecte a les tradicions dels canillencs i els ha felicitat per la capacitat per modernitzar-se amb l'exemple de l'estació d'esquí i ha fet un obsequi al cònsol major que ha lliurat a Macron una ploma amb la qual ha signat el llibre de la parròquia, com s'ha repetit a la resta de comuns. Després ha fet un petit recorregut pel comú, on estaven presents antics membres de la corporació.
El cònsol Jordi Torres ha plantejat a Macron la importància de reformar la carretera d'accés al Pas de la Casa per evitar problemes de talls com els que es van produir fa uns mesos i el Copríncep ha afirmat que és conscient de l'estat de la via i que hi ha el compromís entre les autoritats dels dos països per treballar per millorar les comunicacions al sud de França.  

 
Etiquetes
Veure’n més
12
Diari d'Andorra Twitter

Opinions sobre @diariandorra

Envia el teu missatge
HELISA - Gestor de continguts
© Diari d’Andorra
(Premsa Andorrana) 2005-2024 - C/ Bonaventura Riberaygua, 39, 5è pis - Telèfon : +376 877 477

Col·laboradors:

HELISA - Gestor de continguts