Visita del Copríncep francès

L'estada altera la rutina laboral i provoca petites afectacions al trànsit

L’acte més multitudinari serà a la plaça del Poble de la capital, on pronunciarà un discurs

L'estada altera la rutina laboral i provoca petites afectacions al trànsitFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’arribada al país del Copríncep i president de França, Emmanuel Macron, fa que al llarg de la jornada d’avui diversos carrers adjacents als comuns es vegin alterats en la circulació. A les carreteres principals, però, no hi ha previstos talls de trànsit. També els comerços estan obligats a tancar els negocis durant una hora, que dependrà de la seva arribada a cada parròquia.

Canillo és la primera que rebrà Macron a partir de tres quarts de nou del matí. En aquest cas, es tallarà el carrer Prat del Riu a partir de dos quarts de nou. L’estada del Copríncep continuarà, en aquest ordre, per la parròquia d’Encamp i Sant Julià de Lòria. A la tarda visitarà Ordino, la Massana i finalitzarà l’estada a Escaldes-Engordany, amb el passeig de la Valira i el carrer de la Constitució tallats a partir de les quatre de la tarda i, per últim, Andorra la Vella, amb l’avinguda Príncep Benlloch, el carrer Doctor Nequi i el carrer de les Canals també tallats a les sis de la tarda.

En el transcurs de la seva visita, el cap de Mobilitat, Jaume Bonell, ha explicat que no hi haurà cap dispositiu especial que provoqui talls a les carreteres principals, sinó que la mateixa comitiva del Copríncep serà l’encarregada d’obrir pas.

Comerços tancats per decret

El Butlletí Oficial del Principat d’Andorra va fer públic que els comerços hauran d’estar tancats durant una hora mentre duri l’estada de Macron a cada comú. Així, els establiments hauran de comunicar als usuaris del tancament. Alguns dels principals centres comercials, com el Punt de Trobada, E.Leclerc Hiper Andor­ra i Andorra 2000 optaran per avisar per megafonia i només es podrà accedir a les cafeteries. En canvi, Illa Carlemany, en tenir aquests serveis a l’interior de l’edifici, estarà obert. Pel que fa als treballadors, tindran una hora de festa retribuïda que no serà recuperable.

Parlament a la Plaça del Poble

L’agenda del Copríncep gal preveu que faci una al·locució a la ciutadania a dos quarts de set de la tarda a la plaça del Poble d’Andorra la Vella, a la glorieta situada enmig de la plaça, i els assistents es podran situar al voltant. El comú de la parròquia anima tota la població a participar en l’acte públic i informa que l’accés a la plaça s’obrirà a dos quarts de sis i s’haurà de fer des de la zona dels ascensors panoràmics, la plaça Vinyes o el Centre de Congressos. L’entrada per la Rambla Molines estarà reservada a les persones que hi accedeixin amb acredi­tació.

Macron visitarà la casa comuna a un quart de sis, on serà rebut pels cònsols i adreçarà un parlament davant dels consellers de comú i excònsols. Tanmateix, informen que les oficines de la casa comuna faran horari intensiu, de vuit a tres de la tarda. De la mateixa manera, el bus comunal i el transport escolar es veuran alterats entre dos quarts de cinc i les set de la tarda pel tall viari.

El dispositiu que s’ha activat per a la visita oficial obliga a tancar la cinquena planta de l’aparcament Centre Ciutat tot el dia. L’accés al pàrquing des de la plaça Rebés quedarà tancat entre dos quarts de cinc i dos quarts de vuit i els vehicles només hi podran entrar per Prat de la Creu.

ELS FETS

-Canillo serà la primera parròquia que rebrà el Copríncep francès a partir d’un quart de deu del matí. Les visites, per ordre seran a Encamp, Sant Julià de Lòria, Ordino, la Massana, Escaldes-Engordany i Andorra la Vella. -A tots els comuns hi haurà la rebuda per part del cònsol major i del menor amb una salutació als membres de la corporació, intercanvis de regals i la signatura del llibre d’or de cada parròquia. -Plomes estilogràfiques seran els obsequis que els comuns regalaran al Copríncep gal, excepte Andorra la Vella, que l’obsequiarà amb una capsa per guardar les plomes. Aquestes serviran per signar el llibre d’or de cada parròquia. -Les botigues hauran d’estar tancades mentre duri la visita de Macron a cadascuna de les parròquies, exceptuant les cafeteries, bars i restaurants. -Els dos Coprínceps es trobaran a l’antic despatx de la síndica general amb la signatura del llibre d’or al Consell General. -Casa de la Vall acollirà una sessió solemne amb els parlaments per part de la síndica general i del Copríncep francès. -77 periodistes d’un total de 47 mitjans andorrans, espanyols i francesos han estat acreditats perquè puguin dur a terme el seguiment del Copríncep gal arreu del país. La majoria són francesos, amb un total de 29 periodistes.

tracking