Eleccions

Espot vol que Montané i Martínez-Illescas liderin la llista a Escaldes

Les negociacions per tancar la candidatura a les comunals que reediti el pacte de Govern DA-Liberals les porten Eric Jover i Sílvia Calvó

Espot vol que Montané i Martínez liderin la llista a Escaldes

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El nucli dur de DA al Govern amb Xavi Espot al capdavant ja ha escollit els candidats que vol que encapçalin la llista d’Escaldes per a les eleccions comunals de final d’any. Jordi Montané Teixé i Higini Martínez-Illescas serien els futuribles cònsols major i menor per a una llista que apostaria per reeditar el pacte de l’executiu entre demòcrates i liberals, segons ha pogut saber el Diari. Montané és un empresari del sector hoteler molt vinculat amb el Pas de la Casa, per al qual sempre ha reivindicat més atenció dels poders polítics, alhora que és partidari d’un replantejament de l’oferta econòmica del poble. És amb els demòcrates des de la constitució del partit, el 2011, quan va anar de suplent de la llista parroquial que lideraven Miquel Aleix i Vicenç Mateu. Unes eleccions generals en què el partit taronja, liderat per Toni Martí, va arrasar en aconseguir vint consellers.

Martínez-Illescas va concórrer a les eleccions comunals del 2015 com a segon de la llista liberal amb independents, darrere de Marc Magallón. El gran resultat de DA amb Trini Marín de cònsol va impedir que pogués entrar al comú en aconseguir només un conseller. Un objectiu que va poder materialitzar a mitjan març passat, quan va ocupar la vacant que va deixar Magallón per presentar-se a les eleccions generals com a candidat per la territorial d’Escaldes de la coalició d’Acord, formada pels liberals i el PS. I on va sortir escollit conseller. El candidat preferit a segon cònsol és empresari d’import-export.

Alternativa

Espot ha deixat les negociacions en mans d’Eric Jover i Sílvia Calvó, dos ministres de la seva màxima confiança i ferms defensors de la coalició de Govern amb els liberals. Tot i que encara no hi ha res tancat, ni acord ni candidats, també estan treballant amb el supòsit que no fos possible el pacte per l’oposició dels membres del comú i destacats demòcrates de la parròquia o per les exigències liberals. En aquests cas la persona que voldrien que acompanyés Jordi Montané com a número dos és Joan Arderiu. Empresari del sector de la informàtica, va impulsar l’Associació de Petits Comerciants d’Andorra, que es va dissoldre el 2015. El mateix any que va anar de suplent a la llista que encapçalava Trini Marín per a les comunals d’Escaldes.

Els desitjos del cap de Govern i els dos ministres tenen davant un escull que han de salvar abans de plantejar-se tancar amb garanties cap candidatura. L’escull és Toni Martí, i malgrat totes les declaracions públiques de suport a la seva figura és públic i notori que no volen que torni a la primera línia política. Ara bé, tampoc el poden vetar obertament perquè són conscients que encara conserva suport suficient a la parròquia per influir decisivament en el resultat de les properes eleccions. En ambdós sentits: els pot ajudar a guanyar, però també estaria en disposició de decantar la balança en el sentit contrari. De manera que els que controlen la direcció de DA voldrien intentar involucrar-lo d’alguna manera. El que comporta un risc elevat que no només pugui vetar determinats candidats, sinó que s’oposi al pacte amb els liberals. I l’enigma Martí encara té una altra variable que hores d’ara no es pot menystenir. La possibilitat que volgués encapçalar la candidatura. Complicat, però no impossible.

EL COMÚ FA COSTAT A TONI MARTÍ

La possibilitat de reeditar l’acord de Govern entre DA i Liberals a les llistes per a les eleccions comunals ha topat amb la disconformitat de la majoria comunal des del moment que es va plantejar. En la mateixa posició en la qual s’ha alineat l’excap de Govern Toni Martí tan bon punt es va començar a negociar un Govern de coalició. I Martí té el suport explícit dels màxims responsables de la par­ròquia. La passada festa de Santa Anna la cònsol va manifestar que era contrària a repetir el pacte a la parròquia, tot i que va afegir que respectaria la decisió que acabi prenent el comitè parroquial.

Espot vol que Montané i Martínez liderin la llista a Escaldes

tracking