Benestar social

El copríncep episcopal reclama solucions per a la problemàtica de l'habitatge

El copríncep episcopal demana a Govern i comuns una resposta davant l’augment del preu del lloguer de pisos

Vives reclama solucions per a la problemàtica de l'habitatgeÒscar Serrano

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El copríncep Vives va explicar ahir en un acte de Càritas que el problema en el preu del lloguer de l’habitatge és un aspecte a treballar i millorar i va instar comuns, Govern i Consell General a actuar en aquest sentit.

El serial de la dificultat d’accedir a habitatges a un preu raonable evoluciona i és que el problema sembla que anirà en augment amb l’arribada dels temporers en els pròxims mesos. Segons el copríncep, és un aspecte s’hauria de mirar de solucionar: “Hem d’assegurar habitatges a un preu assequible per a una parella jove o per als temporers que venen a treballar.”

Tot i que trobar un pis s’està convertint en una dificultat per a tots els estaments socials, Vives va voler posar el focus en els més necessitats: “Ens hem de focalitzar en la preferència als més pobres. Nosaltres no podem suplantar el que han de fer els comuns i el Govern. Ells són els que han de trobar una solució als problemes de benestar social perquè és la seva feina i l’església el que pot fer és ajudar”, va afegir.

La institució també és responsable d’ajudar la gent més necessitada i amb el tema de l’habitatge, la seva feina passa per cedir propietats i terrenys per ser ocupats: “Des de l’església volem que aquells espais que estiguin inutilitzats s’utilitzin. És possible que hi hagi llocs que es puguin revisar i ho estem intentant fer. Alguns habitatges que hem rebut com a Càritas els hem posat en servei, en col·laboració amb el Govern, de famílies que realment els necessiten.” Tot i això, es va voler defensar de la idea que la institució té en el seu poder un gran nombre de propietats, i va dir que “qui pensi això, està ben equivocat”.

L’intervencionisme de l’estat en el preu del lloguer és una de les possibles solucions que va posar el copríncep sobre la taula i és que creu que s’ha deixat massa espai al lliure mercat: “Hem de vetllar perquè el món del lloguer de pisos estigui a l’abast. L’església pot fer poc en aquest aspecte i crec que s’han de trobar mesures, però és difícil de legislar. És molt complex, encara mana massa la llei de l'oferta i la demanda, potser hauríem de regular-ho.”

Focus en polítiques de benestar

Tot i el problema en l’habitatge, Vives va voler felicitar la feina feta en aspectes de benestar social com les pensions: “Estic convençut que s’han fet grans avenços per intentar que ningú es quedés sense cobrir. M’agrada veure quan visito les parròquies que hi hagi serveis per a la gent gran.” A més a més, també va posar en valor l’interès per l’acollida d’immigrants: “Crec que hem fet camí en aquests aspectes, sobretot hem fet per tenir una legislació que ajudi a acollir immigrants. Ens hem de sentir orgullosos perquè molts països han tancat les portes i no els han acollit”, va finalitzar el copríncep.

CÀRITAS INAUGURA UNA NOVA INSTAL·LACIÓ DEL ROBER

Recollir roba per a les famílies més necessitades. Aquest és l’objectiu que persegueix el projecte Rober els últims anys i que ha fet que Càritas faci un pas endavant llogant una nova nau industrial i adquirint una furgoneta elèctrica per, com diu el seu president, Amadeu Rocamora, poder augmentar el volum de feina, evitar problemes de possibles incendis amb els veïns i poder tenir millor disponibilitat i espai per a la gent que vagi a buscar roba. En aquest nou magatzem, l’organització guardarà totes les peces de segona mà ja triades, llestes perquè els usuaris del servei puguin anar a buscar tant jaquetes com pantalons i samarretes, tot seguint la idea de l’economia circular i la reutilització del material. El Rober va ajudar l’any 2018 un total de 125 famílies que venien de la mà de l’assistenta social, que van rebre tant roba com mobles i objectes de la llar de forma gratuïta. No obstant, l’organisme també treballa amb la venda d’aquesta roba a la gent que no està en un risc extrem de pobresa a un preu simbòlic que no supera els dos euros. Aquest va ser el gran gruix dels seus serveis, que van sumar uns 4.000 usuaris. Durant l’any passat, es van recollir més de 46 tones de material tèxtil, aspecte que va destacar Rocamora, que va donar gràcies a la solidaritat del poble andorrà: “Volem conscienciar a donar una segona vida a la roba i tot el que tenim aquí és donat per aquelles famílies que creuen que cal donar alguna cosa a la gent més necessitada.” Amb l’arribada dels temporers per la temporada d’hivern, el gruix de feina augmenta ja que la precarietat laboral d’aquests fa que es vegin obligats a visitar Càritas per buscar roba d’abric. La feina de l’organització és ajudar-los, segons el director: “Nosaltres el que fem és ajudar-los en el que podem. Andorra necessita aquesta gent i nosaltres procurem que tinguin com a mínim la roba suficient.”

Vives reclama solucions per a la problemàtica de l'habitatge

tracking