La Batllia sospita que la constructora FCC va pagar suborns a Costa Rica

La policia andorrana va descobrir que un advocat havia rebut pagaments a través de BPA

La Batllia sospita que la constructora FCC va pagar suborns a Costa Rica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La Fiscalia de Costa Rica investiga un presumpte delicte de suborn transnacional en les obres de remodelació de la carretera nacional tres d’aquest país adjudicades el 2009 a la multinacional espanyola Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), segons fonts del ministeri públic. La firma espanyola va ingressar per aquest projecte 19,7 milions d'euros. Les indagacions van arrencar el juny passat després que la fiscal general costa-riquenya, Emilia Navas, sol·licités posar en marxa la maquinària de la perquisició, segons ha publicat la premsa espanyola.

La notícia revelava que la Policia d’Andorra rastrejava els contractes de la constructora espanyola per pagar comissions il·legals per aconseguir set obres per valor de 434 milions d’euros a Panamà, Nicaragua, El Salvador i Costa Rica. La constructora va aconseguir els contractes sota sospita després de fitxar l’advocat espanyol Mauricio Cort, un presumpte aconseguidor de 49 anys que va ser arrestat a Panamà dues setmanes després de la publicació de la informació.

El lletrat ja va ser condemnat l'any passat al país centreamericà a 48 mesos de presó per haver actuat com a intermediari d’Odebrecht, el gegant brasiler de la construcció que va protagonitzar la major trama de suborns d’Amèrica. Després de contractar Cort, que cobrava comissions del 4% per obra adjudicada a FCC i que es va embutxacar 17,3 milions pels seus serveis, la constructora va aconseguir el contracte públic de 19,7 milions per remodelar la carretera nacional 3 de Costa Rica. Les gestions de l’advocat Mauricio Cort també van permetre a FCC aconseguir projectes com l’Hospital Luis Chicho Fábrega (127 milions d'euros) de Panamà o el complex judicial central de Managua (Nicaragua). La firma va percebre per aquest projecte 13,8 milions d’euros.

La Policia d'Andorra va posar el focus sobre el presumpte intermediari al descobrir que els seus comptes a la Banca Privada d’Andorra (BPA) van cobrar fons milionaris procedents de constructores estrangeres. Els dos informes de la Policia d’Andorra que s’esmenten a FCC i Cort formen part de la causa de l’operació Pernambuco.

tracking