Semàfors de control al trànsit per a la zona de l'esllavissada

La vigilància d’efectius dels cossos de seguretat disminuirà i s’activarà el dispositiu en cas que sigui necessari tallar el trànsit

Semàfors de control al trànsit per a la zona de l'esllavissadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un dispositiu semafòric funcionarà a partir d’avui a la CG-1 a la zona de l’esllavissada com a element extra per garantir la seguretat de vehicles i persones. La vigilància d’efectius dels cossos de seguretat es mantindrà tot i que es “graduarà” en funció de la intensitat del trànsit. La mesura la va explicar ahir el ministre portaveu, Eric Jover, que va afegir que fins a la data ha succeït el que els tècnics han predit: s’han produït “purgues periòdiques”, però no han arribat fins a la carretera. Sí que s’ha hagut de tallar puntualment la circulació però per dificultats de visibilitat associades a aquestes purgues. En tot cas, i malgrat que hi pugui haver una disminució dels efectius desplaçats un cop s’instal·li el dispositiu semafòric, Jover també va precisar que estaran molt atents a les situacions que poden ser de risc per a l’estabilitat del talús com ara canvis meteorològics. Si es conclou que augmenta el risc “tornarem a reforçar el dispositiu”, va indicar el portaveu de l’executiu, malgrat que ara “anem avançant cap a una més gran normalització de la situació.

L’operatiu plantejat és el manteniment de la vigilància física a les hores més concorregudes per vehicles, de les set del matí a les nou del vespre. Els bombers assumiran aquesta tasca i “l’equip destacat podrà accionar, si hi ha alguna circumstància que així ho requereixi, un semàfor per tallar la circulació de forma automatitzada”. També es comptarà, hi va afegir l’executiu, amb agents de policia i de circulació si les circumstàncies ho requereixen. A la nit es preveu una vigilància “discontínua” amb els bombers i agents de circulació comunals fent, de manera alterna, inspeccions cada hora. Tanmateix, l’executiu va avançar que el comú lauredià reforçarà la il·luminació de la zona del despreniment i que s’eliminen les restriccions a l’aparcament exterior del Punt de Trobada.

Licitació

D’altra banda, el consell de ministres va validar ahir la licitació de la redacció del projecte que ha de definir quines obres s’han de fer al talús conflictiu per assegurar definitivament la zona. S’ha acordat un concurs nacional i amb modalitat urgent i les empreses tenen fins al 25 de setembre per presentar les seves ofertes. Eric Jover va precisar que ara mateix l’executiu no pot avançar quin serà el cost aproximat d’aquesta intervenció perquè primer s’ha de saber què proposa l’adjudicatària d’aquesta primera licitació per assegurar la zona. “Serà en una segona fase, quan licitem els propis treballs que podrem tenir una estimació dels costos”, va precisar el ministre. En tot cas, aquesta factura s’afegirà a les que es van sumant des del dia de l’esllavissada per reclamar-les a qui es consideri responsable del succés. Un cop ha quedat clar que el desmunt del terreny va ser l’origen del despreniment, “hem d’estirar més el fil”, va recordar Jover, per determinar amb exactitud les responsabilitats. Sobre això va indicar que no s’han produït novetats.

Corredor d’allaus

El ministre portaveu també va informar de la visita, dilluns, del ministre d’Ordenament Territorial, Jordi Torres, a l’Ospitalet per conèixer el resultat de les obres que s’han realitzat al corredor d’allaus H4. Uns treballs que s’han realitzat en el marc del projecte Sapyra, associat a les iniciatives Poctefa de la Comunitat de Treball dels Pirineus (CTP) i que tenen com a objectiu reduir el risc d’allaus en aquesta zona i la consegüent afectació que té sobre el trànsit entre el Principat i França. El projecte té un cost de quatre milions d’euros, dels quals un prové del Principat, un de França i el dos restants dels fons europeus.

REGLAMENT PER A LA COTITZACIÓ

L’1 de setembre va entrar en vigor la nova cotització per als treballadors per compte propi. El consell de ministres va aprovar ahir el reglament que ho desenvolupa i estableix els mecanismes perquè els autònoms puguin sol·licitar el canvi de cotització. Segons va informar la CASS, la demanda es pot fer ja presencialment mentre que en uns dies s’activarà l’opció a través de la web usant el certificat digital nacional. El Govern va precisar que el reglament prioritza l’opció telemàtica i que, malgrat que encara no estigui en vigor, els autònoms poden fer ja la seva petició de canvi.

ALTRES ACORDS

El ministre Jordi Gallardo s’ha desplaçat fins a Esmirna (Turquia) per participar en una fira internacional i unes jornades de negoci amb l’objectiu de fomentar intercanvis comercials i enfortir vincles econòmics amb altres països. El ministre portaveu va remarcar que és un fòrum “de molta repu­tació”.

El Govern va aprovar el decret d’estructuració del ministeri d’Educació en cinc departaments: sistemes educatius i relacions internacionals, escola andorrana i formació andorrana, inspecció i qualitat educativa, formació professional i ensenyament superior. Les direccions les ocuparan Marc Jover, Maria Teresa Casals, Marie Pagès, Francesc Xavier Campuzano i Meritxell Gallo, respectivament.

Jover va assenyalar que el Govern no ha pres encara una decisió definitiva sobre si prorroga o no la congelació del preu del lloguer. Sí que va indicar que, en tot cas, s’ha de prendre com a mesura temporal. També va avançar que té dades de FEDA sobre l’ús dels comptadors, una informació que ha de servir per identificar habitatges buits.

També en relació amb l’habitatge i la polèmica enquesta de pressupostos familiars d’Estadística, va exposar que ja s’ha traslladat al departament la necessitat de comunicar millor les dades.

tracking