la vuelta a andorra

Pogacar venç i Nairo, nou líder

El resident Marc Soler es queda sense el triomf d’etapa per esperar Quintana

Pogacar venç i Nairo, nou líderASO / PHOTOGOMEZSPORT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’eslovè de 20 anys Tadej Podacar va fer ahir història en convertir-se en el ciclista més jove que guanya una etapa a La Vuelta, en una jornada marcada per l’èpica per les carreteres i ports del Principat, amb una calamarsada inclosa que va posar la cursa en perill. Tot i les condicions meteorològiques, es va poder disputar l’etapa completa, inclòs el tram d’sterrato, on Superman López, que anava al davant, i Primoz Roglic van caure a terra, i Nairo Quintana va embutxacar-se el maillot vermell de líder de la classificació general.

L’acció ja va arrencar gairebé abans de l’inici de l’etapa, i durant el tram de sortida neutralitzada ja es veien molts corredors agafant posicions a la part superior del gran grup per intentar l’escapada. Va haver-hi alguns intents, però la primera fuga no va formar-se fins que la cursa arribava a l’altura de Canillo, poc abans de girar a l’esquerra per arrencar la primera pujada del dia, la del Coll d’Ordino, on es va formar un grup de 30 unitats amb noms potents com els residents David de la Cruz i Marc Soler, o altres homes com Wout Poels, a més de Patrick Bavin i Mikel Bizkarra, que van coronar sols la cota ordinenca. A la baixada, però, va tornar a unir-se el grup de camí a la capital i el Coll de la Gallina.

Bouchard i Geoghegan van saltar del grup per ser caps de cursa durant la pujada, i el corredor gal va coronar tot sol la Gallina, igual que va fer a la Comella. Mentrestant, a la lluita per guanyar la general, Superman López va fer un primer atac per provar els seus rivals, Nairo Quintana, Alejandro Valverde i Primoz Roglic, que van respondre bé. Valverde va contraatacar i López, amb ganes d’exhibir-se, va respondre en marxar sol i deixar els rivals a 30 segons. Per davant, el resident O’Connor s’unia al trio capdavanter, amb un grup nombrós seguint els seus passos just abans de coronar Engolasters i arrencar el temut tram d’sterratto.

I llavors tot va canviar. Primer amb una tempesta de pluja, i després amb una calamarsada que va fer que, fins i tot, caigués el senyal de la televisió i que no es pugués seguir l’etapa. Durant aquest tram, el resident Marc Soler va fer-se amb el cap de cursa després de superar el camí de les Pardines i enllaçar amb la pujada final als Cortals d’Encamp, mentre que al darrere, Superman López seguia obrint forat amb els seus rivals fins que va caure durant el tram de terra i va quedar força enfangat en alguns trams.

Mentre per davant Marc Soler anava directe a aconseguir la victòria d’etapa, per darrere, Nairo Quintana es desenganxava dels rivals que encara aguantaven, Valverde i Roglic, i va ser llavors quan es va veure una de les imatges de la jornada que va posar en dubte la gestió del Movistar, ja que des del cotxe van fer aturar Soler per esperar Quintana. El resident no va dubtar a demostrar el seu empipament a les càmeres fent gestos de desaprovació perquè es veia amb opcions de guanyar. Tot i les queixes, va fer cas als directors, i va esperar Quintana, que anava amb Pogacar. Tots dos van superar Soler i van enfilar la meta als Cortals d’Encamp amb doble alegria, per una banda, per fer-se amb l’etapa i, per l’altra, per recuperar el maillot vermell.

Després de la prova, el vencedor d’etapa, Tadej Pogacar, va manifestar que “ha estat un bon dia, el temps ha estat perfecte per a mi i m’he sentit perfecte amb la pluja”. De la seva banda, el líder de la cursa, Nairo Quintana, va explicar que “l’equip ha estat treballant i recolzant-me, i era important distanciar Roglic perquè virtualment està al davant per la crono”. Per últim, sobre la seva caiguda, Superman López va explicar que “faltava un quilòmetre i mig i tenia uns 30 segons, he entrat de pressa, a un revolt, m’ha marxat la bici i he anat a terra”.

La Vuelta afronta avui el primer dia de descans, i demà serà el torn de lluitar contra el crono, amb la contrarellotge, que es disputarà a Pau i que, tot apunta, que farà que Primoz Roglic es faci amb el liderat abans del tram decisiu de muntanya d’aquesta Vuelta.

tracking